Yıl: 2023, Eylül-Ekim, Sayı:5 Cilt:101
Genel Başkan: Ahmet Hüsrev Özkara, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Hüseyin Aytaç,
Editör: Doç. Dr. Murat Alan
Yayın Kurulu: Orm. Yük. Müh. Hayriye Ertuğrul, Dr. Ögr. Üyesi Adil Çalışkan, Dr. Ögr. Üyesi H. Batuhan Günsen, Doç. Dr. Mehmet Özalp, Doç. Dr. Fatih Temel, Ögr. Gör. Cansu Öztürk, Orm. Yük. Müh. Niyazi Özçankaya
Editörden
“Çok Değerli Orman ve Av Okurları,
Cumhuriyetimizin ilanının 100. Yıl dönümünü geride bıraktık. Milletimizin de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Türkiye’de çapında etkinliklerle kutlaması, Anıtkabir ziyaretinde yeni bir rekor kırılması (1.182.425 ziyaretçi) cumhuriyet yönetiminin benimsendiğini gösteren önemli işaretler olmuştur. Cumhuriyet Bayramımız ve Cumhuriyetin 100. Yılı hepimize kutlu olsun! Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygı, minnet
ve sevgilerimizi sunuyoruz.
Cumhuriyetimizin 10. Yılında Orman ve Av’da (Eylül 1933, Yıl 6, Sayı 56) yayımlanan “Büyük Bayramımız” adlı Dr. Tevfik Ali (Çınar)‘nin yazısında, genel olarak Cumhuriyet ile ilgili “Millî Mücadelemizi emsalsiz bir zafer ile başardıktan sonra, Lozan sulhiyle (barış) de siyasi istiklalimizi bütün Dünyaya tanıtarak, bizi bu büyük ve müstesna zafere kavuşturan Büyük GAZİ’nin emsalsiz dehası milletimize elyak (en uygun) olan rejimi de yani Cumhuriyeti de bize bahşetti (hediye etti)” bu ifadenin belirtilmesinin yanı sıra ormancılıkla ilgili de “Ormancılığın neşir (yayım) ve mürevvici (destekçisi) olan mecmuamız bu çok kıymetli mesleğin daha ziyade tekamül ederek, memlekete en ehemmiyetli bir servetimizden en azami istifadeyi ettirmeğe muvaffak olacağından emindir” şeklinde Cumhuriyetimizin ve ormancılığın önemi vurgulanmıştır.
Cumhuriyetimizin 50. Yılında Orman ve Av Özel Sayısı (Kasım 1973) yayımlanmıştır. Bu sayının içeriğinde Gazi M. Kemal Atatürk’te Orman Sevgisi, Atatürk ve Ormancılığımız, Asker Ağaç Beklemez Hudut Bekler, Prof. Dr. Afet İnan ile Bir Saat, Atatürk’te Ağaç ve Orman Sevgisi, Atatürk’ün Arkasından, Anıtkabir Ağaçlandırma İşleri, Bakan, Müsteşar ve Genel Müdürlerden (Orman Genel Müdürü, Orman ve Köy İlişkileri Genel Müdürü ve ORÜS Genel Müdürü) yazılar, İlk Orman Bakanı S. Osman Avcı ile Yapılan Röportaj, En Yaşlı Ormancılarımızdan Sayın Seyfettin Tuncer ile Yapılan Röportaj, Cumhuriyetin 50. Yılında Türkiye Ormancılar Cemiyeti, Orman ve Av’ın Tarihçesi Üzerine başlıklı yazılar yer almıştır. Özel sayı içinde Dünden Bugüne Orman ve Av başlığı altında bazı yazılar, şiirler, karikatürler yer almış ve son olarak, yeni yapılacak Dernek Binasının dört katına ait kroki ile tamamlanmıştır. “Anıtkabir Ağaçlandırma İşleri” başlıklı yazıda “Dikilen fidanların büyük bir kısmı İstanbul Bahçeköy D. Orman İşletmesi Fidanlığı ve Orman Fakültesi Fidanlığı, Ankara, Eskişehir Orman Fidanlıkları, İzmir-Mersin Süs Nebatat Fidanlığı ve Ankara Baraj Fidanlığından gitmiştir. Türkiye Ormancılar Cemiyeti 100 adet Cedrus libani, 10 P. nigra, 100 Platanus, 15 P. alba, 50 mürekkep yapraklı akçaağaç ve 50 adet saksı içinde Phenix hediye etmiştir” açıklama dikkat çekicidir.
100-yılda ormancılığımızla ilgili konuları değerlendirmek Editör yazısının kapsamını aşmaktadır. Ancak, son zamanlarda Derneğimizin yapmış olduğu yayınlarda farklı konulardan söz edilmiştir. Bu yayınlarda ve Orman Genel Müdürlüğünün resmi istatistiklerinde görüleceği üzere, ormanlardan yapılan aşırı odun üretimi, ormanların ormancılık dışı kullanımlara tahsisi ve personelle ilgili liyakatsiz atamalar orman ve ormancılıkla ilgili önemli sorunlar olarak görülmektedir. Örneğin ormanların ormancılık dışı kullanımlara tahsisi, orman yangınları ile yanan orman alanların yaklaşık 4 katına ulaşmıştır. Yanan alanlarda yeniden orman kurulabilmesine karşın, ormancılık dışı kullanımlara tahsis edilen alanlar ormansızlaşmakta, rehabilite veya restore edilmemektedir.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı ile ilgili olarak, bir güzel gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yayın Kurulu olarak, 20’nin üzerinde farklı bölümü içeren “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Ormancılığı ve Geleceği” adlı bir kitap için çalışmalar yürütmekteyiz. Derneğimizin kuruluş günü olan 26 Aralık 2023’te kitabın yayımlanmasını hedefliyoruz. Kitap yayınlandığında daha ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşabileceğiz.
Bu sayıda, TOD Genel Merkez, Şubeler ve Temsilciliklere ait etkinlikler, Prof. Dr. Faik Yaltırık’la igili kızı, Rengügül Ural ile söyleşi ve Cumhuriyetin 100. Yılında mektup okuyacağınız yazılar.”
KIZININ GÖZÜNDEN PROF. DR. FAİK YALTIRIK
Söyleşi: Doç. Dr. Murat Alan ve Orman Yüksek Mühendisi Hayriye Ertuğrul
S1. Rengigül Hanım Merhabalar, bu söyleşi için bize değerli zamanınızı ayırdığınız için Orman ve Av Dergisi adına teşekkür ederiz.
Ben de sizlere, Orman ve Av Dergisine ve emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Orman ve Av Dergisinin 2023 Mayıs-Haziran 3. cilt 101. Sayısında Prof. Dr. Zeki Kaya, büyük bir kadirşinaslık örneği ile babama ve Prof. Dr. Nihat (Balcı) amcaya yazısında teşekkür etmiş.
Ben de kendisine teşekkür ediyorum. Eksik olmasın Nejat Çelik Bey her zaman babam ile
ilgili çıkan haberleri bana bildiriyor. Serkan Aykut Bey’i bilgilendirmiş, Serkan Bey de zarafet
ile Orman ve Av Dergisi ile Türkiye Ormancılar Derneğinin kıymetli yayınlarından bir seçki
gönderdi. Bu vesile ile Zeki Bey ile yapmış olduğunuz kıymetli röportajı okudum. Röportajınızı çok beğendim. Hem çok samimi hem de gençlere yol gösterici nitelik taşıyor. Emeği geçenleri kutluyorum.
S2. Rengigül Hanım, yukarda özgeçmişiniz yazıyor ama Prof. Dr. Faik Yaltırık Hocayı kızının
gözünden tanıyalım diye düşündük. İlk olarak çocukluğunuzla ilgili ve sonraları babanız
hakkındaki izlenimleriniz nedir? Nasıl bir baba idi Faik Hoca?
S3. Babanızla ilgili ilk anımsadıklarınız nelerdir?
S4. Babanızın bir ormancı olduğunu ne zaman anladınız?
S5. Çocukluğunuzda orman fakültesini ziyaret eder miydiniz? Ediyorsanız neler hissetmiştiniz?
S6. Hocanın doktora, doçentlik tezlerini anımsıyor musunuz? Bu süreç sizin açınızdan nasıldı?
S7. Siz yüksek öğrenime başladığınızda Hoca hangi aşamada idi?
S8. Hoca uzun süre Edinburgh’ta kaldı. Bu süreç onun açısından da dünya botanik bilimi açısından da önemli bir dönemdi. Siz bu döneme ilişkin neler söyleyebilirsiniz?
S9. Hocanın meslekî hayatından kesitleri kızı olarak nasıl yaşadınız, gözlemlediniz?
10-Hoca’nın emeklilik dönemine girmesi nasıl oldu? Çalışma temposu düşmüştür biraz?
S11. Ormancılıkla ilginiz ne düzeyde? Örneğin tanıdığınız ağaçlar var mı? Eğer varsa bu ağaçları size hoca mı öğretti?
S12. Etkinliklerinize ve yaşam tarzınıza bakıldığında doğaseverliğiniz öne çıkıyor? Bu yönünüzün Faik Hocanın kızı olmanızla ilgisi nedir sizce?
S13. Hoca adına Türkiye Ormancılar Derneğinin seçeceği, orman fakülteleri, Botanik Anabilim Dalında doktora ve yüksek lisans yapan birer öğrenciye her yıl burs verme kararı aldınız. Bu karara nasıl vardınız?
S14. Söyleşinin sonuna geldik. Eklemek istediğiniz bir şeyler var mıdır?
Cumhuriyetimizin 100. Yılına denk gelen bu sayınızda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk – ki babam Prof. Dr. Faik Yaltırık Atatürk’ün baba soy ağacında damat olarak yer almaktadır – ve silah arkadaşlarının, şehit ve gazilerimizin ruhunu şad ediyorum. Hakları ödenmez bir haktır. Cumhuriyetimiz daim olsun dilerim. Teşekkür ve Saygılarımla, Ekim 2023, İstanbul.
Duygu dolu, 100. Yıl’da gerçekleşmiş bu güzel söyleşi için Orman ve Av adına çok teşekkür ederiz.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda TOD Orman ve Av Dergisi ne mutlu ki benimle 25 sayfalık bir röportaj yaptı. Böylesi anlamlı bir yılda, bu özel sayıda babamın ruhunu şad ettikleri için, vesile olan kıymetli öğrencileri ve meslektaşlarına teşekkürü bir borç bilirim. RE Books Arts arşivime kaydettim. Köşe yazımda da duygularımı aktarabildiğim için mutluyum.
Babam kıymetli öğrencileriyle, meslektaşlarıyla gurur duyar, yüreklendirir ve takdir ederdi. Ülke ormanlarına hizmet eden, orman ve doğayı seven, koruyan her bireye saygı ile. Ülke ormanlarına hizmet eden, orman ve doğayı seven, koruyan her bireye saygı ile.
Röportajın bütününü ve bu özel sayıyı aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.
https://www.ormancilardernegi.org/JournalFiles/1caebba7-6775-4745-afa4-1b1a44ca7e5c.pdf
https://www.rebooksandarts.com/uploads/inceleme/eylu-l_ekim_2023.pdf
Bizlere bıraktıkları bu en güzel miras için babanızla birlikte bütün değerli hocalarımıza, yeşil bir ülke halısı yaratmak için emeği geçen geçen herkese teşekkür ve minnet duygularımızı sunuyoruz.. 👍🙏 Onları saygı ile anıyoruz…
Çok teşekkür ederim Değerli Erbil Bey.
Amin. Bilmukabele.
Bakî saygı ile,