• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Kurban bayramı’nda sağlığımız için kesim ve kesim sonrası dikkat edilmesi gerekenler!

Güncel Kadın by Güncel Kadın
13 Haziran 2024
in Güncel Haberler
0
Kurban bayramı’nda sağlığımız için kesim ve kesim sonrası dikkat edilmesi gerekenler!
0
SHARES
2
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Kurban kesim ibadetini gerçekleştirirken hayvan seçiminden kesim koşullarına ve kesim sonrası uygulamalara kadar tüm aşamalarda dikkatli olunmaz ise hatalı ya da eksik uygulamalar nedeniyle gıda güvenliği sağlanamadığı için ciddi sağlık riskleri oluşabilir.

Bu nedenle, kurban kesiminde ve kesim sonrası taşıma, depolama ve tüketim aşamalarında gıda güvenliği riskleri göz önünde bulundurulmalı ve yurttaşlarımız bu aşağıdaki konulara noktalara dikkat etmelidir.

Kurban alınan yerlerin yerel yönetimler tarafından belirlendiğinden, kurban satış alanında görevli veteriner hekim kontrolü gerçekleştirildiğinden ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da denetlendiğinden emin olunmalıdır.

Kurbanlık seçilirken veteriner hekim tarafından muayenelerinin gerçekleştirildiğinden, kurbana ait sağlık pasaportu, nakil belgesi ve küpesi mutlaka kontrol edilmeli, kurbana ait bütün evraklar görülmelidir.

Kesim yapılacak yerin yerel yönetimler tarafından ruhsatlandırıldığından, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlendiğinden, kesilen hayvanlara ait kanlarla kesilen etlerin temas etmediğinden, kesilen hayvanların yerle temas etmediğinden ve kesim yapılan alanın kolay temizlenebilir olduğundan emin olunmalıdır.

Hayvan kesilmeden önce 12 saat dinlendirilmeli ve strese girmesi engellenmelidir. Bu 12 saat süresince sakatatlardaki mikrobiyal yükün artmaması için hayvana yalnızca su verilmeli, yem verilmemelidir.

Kesilen hayvanların etinin ve iç organlarının veteriner hekim tarafından muayene edildiğinden emin olunmalıdır. Kesim öncesinde kendini göstermeyen Kist Hidatik, Şarbon, Sarılık, Sistiserkoz ve Sarkosporidoz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların teşhisinin yapılabileceği unutulmamalıdır.

Kesim işlemi profesyoneller tarafından hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli, kesim sırasında hayvan strese sokulmamalı ve kesim sırasını bekleyen hayvanların da kesilen hayvanları görmesi engellenmelidir.

Kesim esnasında ya da kesim sonrasında hayvanın kanı insanlara ve çevreye bulaştırılmamalı, kontrollü bir şekilde uzaklaştırılmalıdır.

Kesim sırasında iç organ kontrolü, bağırsak gibi iç organların çıkartılması sırasında karkas etle organların teması en aza indirilmeli, organlara temas eden ekipmanlar temizlenmeli, temas eden kişiler el hijyenini tekrar sağlamalıdır. Derinin yüzülmesi sırasında deri dışı karkas etle temas etmemelidir.

Kurban kesildikten sonra parçalanan etler hemen poşete konulmamalı, güneş görmeyen hava akışının olduğu serin bir ortamda 1 saat süreyle dinlendirilmelidir. Dinlendirme sırasında kurban etine toprak, toz, dışkı bulaşmadığından ve sakatatlarla temas etmediğinden emin olunmalıdır.

Bir süre serin ortamda dinlendirildikten sonra temiz ve önceden kullanılmamış gıdaya uygun poşetlerle poşetlenen etin hala kas kütlesi olduğu bilinmeli, tüketilebilir ete dönüşmesi için en az 24 saat +4 derecede buzdolabında dinlendirilmesi sağlanmalıdır.

Et pişirilmeden önce yıkanmadan doğrudan pişirilmelidir. Etin yıkanmasıyla birlikte et yüzeyindeki mikroorganizmaların sıçrayan su vasıtasıyla lavaboya ve tezgâha bulaşacağı ve dolaylı yoldan eve yayılacağı ve sağlık sorunları yaratabileceği unutulmamalıdır.

Etin pişirilmesi sırasında çiğ etle temas sonrasında eller yıkanmalı, çiğ ete temas eden mutfak ekipmanlarıyla pişmiş ete temas edilmemelidir.

Buzdolabında saklanacak etin kanının diğer gıdalara bulaşması önlenmelidir. Bunun için saklanacak et ayrı bir dolapta ya da rafta saklanmalı, etin saklandığı poşetin ağzının iyice kapatıldığından ve poşette delik bulunmadığından emin olunmalıdır.

Daha sonra tüketilecek etler -18 derecede saklanmalı, tüketileceği zaman 1 gün öncesinden buzdolabına alınarak çözündürülmeli, çözündürülen etler ısıl işlem uygulanmadan tekrar dondurulmamalıdır.

Kıyma çekimi için ayrılan etler dışarıda ya da buzdolabında bekletilmemeli, 40C’de en fazla 2 saat muhafaza edilmelidir. Kıyma çekiminden sonra ihtiyaca göre porsiyonlanarak dondurulmalıdır. Dondurulan kıymalar çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

Sağlıklı bir bayram için gıda güvenliğinden ödün vermeyin.

Önceki Yazı

Bir istanbul Hikâyesi “Fosforlu Cevriye” Harbiye’yi büyüledi

Sonraki Yazı

Avon Türkiye Hukuk Direktörü Ege Ergin, Avon Global Çoklu Kanal ekibine dahil oldu

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
Avon Türkiye Hukuk Direktörü Ege Ergin, Avon Global Çoklu Kanal ekibine dahil oldu

Avon Türkiye Hukuk Direktörü Ege Ergin, Avon Global Çoklu Kanal ekibine dahil oldu

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Baia Bodrum’da Yılın Moda Olayı: JF Fashion Show

Baia Bodrum’da Yılın Moda Olayı: JF Fashion Show

27 Haziran 2025
Şehir Tiyatroları’ndan “Teşekkürler İstanbul”

Şehir Tiyatroları’ndan “Teşekkürler İstanbul”

27 Haziran 2025
Eskişehir’e “2025 Avrupa Diplomasi” ödülü

Eskişehir’e “2025 Avrupa Diplomasi” ödülü

27 Haziran 2025
Efes Selçuk’ta Sanat ve Dayanışma Amfi Tiyatro Sahnesinde buluştu

Efes Selçuk’ta Sanat ve Dayanışma Amfi Tiyatro Sahnesinde buluştu

27 Haziran 2025

Son Yazılar

Baia Bodrum’da Yılın Moda Olayı: JF Fashion Show

Baia Bodrum’da Yılın Moda Olayı: JF Fashion Show

27 Haziran 2025
Şehir Tiyatroları’ndan “Teşekkürler İstanbul”

Şehir Tiyatroları’ndan “Teşekkürler İstanbul”

27 Haziran 2025
Eskişehir’e “2025 Avrupa Diplomasi” ödülü

Eskişehir’e “2025 Avrupa Diplomasi” ödülü

27 Haziran 2025
Efes Selçuk’ta Sanat ve Dayanışma Amfi Tiyatro Sahnesinde buluştu

Efes Selçuk’ta Sanat ve Dayanışma Amfi Tiyatro Sahnesinde buluştu

27 Haziran 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Baia Bodrum’da Yılın Moda Olayı: JF Fashion Show

Baia Bodrum’da Yılın Moda Olayı: JF Fashion Show

27 Haziran 2025
Şehir Tiyatroları’ndan “Teşekkürler İstanbul”

Şehir Tiyatroları’ndan “Teşekkürler İstanbul”

27 Haziran 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.