• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu : Atıkları Atmayalım

Güncel Kadın by Güncel Kadın
18 Kasım 2024
in Güncel Haberler
0
Küresel geri dönüşüm günü
0
SHARES
7
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

735 MİLYON İNSAN AÇLIK ÇEKERKEN EVLERDE HER GÜN

1 MİLYAR’DAN FAZLA ÖĞÜNLÜK GIDA ATIK OLUYOR

 SÜT-D ATMAYALIM, SOFRAMIZIN BÜTÇESİNİ ve

KARBON İZİNİ DÜŞÜRELİM ÇAĞRISI YAPTI

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği gıda atıkları ile açlık, bütçe ve iklim değişikliği etkileşimine dikkat çekerek 16. Avrupa Atık Azaltım Haftası  açıklamasında “Atmayalım” çağrısı yaptı

Atık önleme farkındalığını artırma hedefli yüksek paydaş katılımlı girişim ve en büyük kampanya olan 16.Avrupa Atık Azaltım Haftası bu yıl 16-24 Kasım 2024 tarihlerinde “Gıda Atıklarının Tadı Kaçtı” teması ile gerçekleştiriliyor diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu 735 milyon insan açlık çekerken, evlerde her gün 1 milyar’dan fazla öğünlük gıdanın atık olmasına dikkat çekerek “Atmayalım, soframızın bütçesini ve karbon ayak izini düşürelim” çağrısı yaptı.

Gıda atıklarının tadı kaçtı

SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Soframıza ulaşana dek tarımda, hasat sonrasında ve işlenirken gıda kaybı, perakende ve son tüketimde ise atık gıda çıkışı ile gıda israf edilir. Birleşmiş Milletler Çevre Programı(UNEP) son verisinde hane başına yaklaşık 74 kg  olmak üzere yılda 931 milyon ton gıda israfı tahmini veriliyor. Bu küresel israfta haneler 569, gıda hizmet sektörü 244, gıda perakendecileri 118 milyon ton’dan sorumlu. 735 milyon insan açlık çekerken, evlerde her gün 1 milyar’dan fazla öğünlük gıda atık oluyor. Bu değer açlıktan etkilenen herkes için her gün 1.3 öğüne eşdeğer. Rakamlar korkutucu. Gıda atıklarının tadı kaçtı. Atmayalım.” dedi.

Atık gıdanın bütçe ve karbon ayak izine etkisi

Tarladan, çiftlikten gıda soframıza gelene dek akçeli maliyeti artarken, bu zincirde doğrudan ve dolaylı çevresel etkilerle gezegene maliyet de artar. Bu etkilerin en mühimi sera gazı emisyonlarıyla iklim değişikliğine etkinin göstergesi olan karbon ayak izidir. Tarım iklim değişikliğine etki ederken, iklim değişikliğinden de en çok etkilenen sektördür. Bu karşılıklı etkileşim gıda arznı, gıdaya erişimi, sözün özü gıda güvenliğini zora sokup gıda fiyatları artışına neden olurken soframızın bütçesi ve karbon ayak izi artar. Üretilen ancak tüketilmeyen diğer deyişle israf edilen gıdanın, küresel sera gazlarının %8-10’u ile ilişkili olduğu tahmini verilmekte. Evimizdeki atık gıdayı azaltmak sadece bütçemize iyi gelmez. Daha az üretim, daha az toprak, daha az başta su ve enerji olmak üzere tarımsal girdi gezegenimizin sermayesine, doğa bütçesine de iyi gelerek başta karbon ayak izi olmak üzere tüm çevresel etkiler de azalırken sürdürülebilir gıda zincirini sağlayarak iklim dirençli tarıma destek oluruz bilgisini veren Prof.Karaosmanoğlu “Atmayalım, soframızın bütçesini ve karbon ayak izini düşürelim” çağrısı yaptı.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği(SÜT-D): SÜT-D, sürdürülebilir üretim ve tüketim konusunda toplumda güçlü etki yaratmak için faaliyetler yaparak, en iyi enerji, su, atık yönetimi ile kaynak verimli, mevcut en iyi teknolojilerin kullanılması; çevre kirliliği,iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybı ile mücadele edilmesi;  insan ve doğa dostu sürdürülebilir yaşam kültürü ile sürdürebilir kalkınma farkındalığının artırılması için çalışarak bilgi ve kapasite oluşturmak hedefi ile 2013 yılında kamu, iş ve akademi temsilcilerince kuruldu. SÜT-D etkinliklerinde resmi erk, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve medya ile yakın işbirliğinde olma, “Sürdürülebilirlik Yönetimi”  sosyal ve teknik yönleriyle uğraş vermeyi öncelikli görmekte, bugün ve yarında insanoğlunun refah ve konforu için sivil toplum yeşil ve mavi gücünü sunmaktadır.

 

 

Tags: Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği
Önceki Yazı

Duygu Şengül: Şiir ve Şair Üzerine

Sonraki Yazı

Kadın Dostu Markalar Platformu, “Ankara Kadın Dostu Marka Endeksi Raporu”nu kamuoyuna sunuyor

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülleri başvurusu için geri sayım başladı

Kadın Dostu Markalar Platformu, “Ankara Kadın Dostu Marka Endeksi Raporu”nu kamuoyuna sunuyor

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Il Caffè “Küllük” Derleyen: Rengigül Yaltırık Ural

Il Caffè “Küllük” Derleyen: Rengigül Yaltırık Ural

16 Haziran 2025
“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi ziyarete açıldı

“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi ziyarete açıldı

16 Haziran 2025
Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç : “Kene kaynaklı hastalıklar artmaya başladı”

Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç : “Kene kaynaklı hastalıklar artmaya başladı”

16 Haziran 2025
“PSM Atölye” Dördüncü dönemini yedi özgün oyunla tamamladı!

“PSM Atölye” Dördüncü dönemini yedi özgün oyunla tamamladı!

16 Haziran 2025

Son Yazılar

Il Caffè “Küllük” Derleyen: Rengigül Yaltırık Ural

Il Caffè “Küllük” Derleyen: Rengigül Yaltırık Ural

16 Haziran 2025
“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi ziyarete açıldı

“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi ziyarete açıldı

16 Haziran 2025
Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç : “Kene kaynaklı hastalıklar artmaya başladı”

Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç : “Kene kaynaklı hastalıklar artmaya başladı”

16 Haziran 2025
“PSM Atölye” Dördüncü dönemini yedi özgün oyunla tamamladı!

“PSM Atölye” Dördüncü dönemini yedi özgün oyunla tamamladı!

16 Haziran 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Il Caffè “Küllük” Derleyen: Rengigül Yaltırık Ural

Il Caffè “Küllük” Derleyen: Rengigül Yaltırık Ural

16 Haziran 2025
“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi ziyarete açıldı

“Bir Tutkunun Peşinde: Leyla Asım Turgut” Sergisi ziyarete açıldı

16 Haziran 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.