• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Mevsiminde beslenme gezegeni koruyor

Güncel Kadın by Güncel Kadın
14 Nisan 2022
in Sağlık
0
Mevsiminde beslenme gezegeni koruyor
0
SHARES
17
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Beslenme, anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar süren en temel ihtiyaç.  Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı bir yaşamın anahtarı olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Doğa bize farklı coğrafyalarda ve yılın farklı zamanlarında birbirinden lezzetli ve zengin içerikte besin kaynakları sunar. Kendi yaşadığımız coğrafyada ve mevsiminde yetişen tüm besinler hem kendi sağlığımız hem de gezegenin sağlığı için en iyi olandır” açıklamasında bulundu.

Mevsimin kendi koşullarında yetişen, güneşinde olgunlaşan, zamanında hasat edilen ve kısa süre içinde tüketilen mevsim meyve sebzelerinin besin içeriğinin hem daha yüksek hem de mevsim koşullardan kaynaklı beslenme ihtiyacını karşılamak için çok uygun olduğunun altını çizen  Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Örneğin; kış mevsiminde yetişen sebze ve meyveler içerdikleri yüksek A ve C vitamini (tüm turunçgiller, pazı, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler) ile bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını sağlayarak başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok enfeksiyona karşı vücudumuzu korurlar. Ya da yaz mevsiminde yetişen karpuz, salatalık, domates, kabak gibi meyve sebzeler yüksek su içerikleriyle vücudunuzun artan sıvı ihtiyacını karşılamada önemli yere sahip” dedi.

Mevsiminde beslenme sera gazları salınımının azaltılmasına destek oluyor

Mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin, o mevsimin koşullarına uygun sıcaklık, nem ve güneş ışığında büyüdükleri için kendi kendilerine olgunlaştıklarını hatırlatan Sibel Mumcu, “Mevsim sebze meyveleri olgunlaştıktan sonra hasat edildiklerinde uzun yolculuklarda hızla bozulacakları için, genelde yakın çiftliklerden ve yerel üreticilerden satın alınırlar. Bu da hem küçük işletmelerin desteklenmesini hem de besin içeriği daha zengin yiyeceklere kolay, hızlı ve daha ucuz ulaşmamızı sağlar” şeklinde konuştu.

Yaşanan yer dışından temin edilen tüm besinler, sofraya ulaşana kadar ne kadar uzun yol kat ederse o kadar fazla fosil yakıt kullanımına neden olduğunun altını çizen Sibel Mumcu, “Bu da gezegene daha fazla sera gazı salınması anlamına geliyor. Mesela tropik sebze meyveler genellikle hava yolu ile taşınıyor. Kullanılan yakıt nedeniyle de atmosfere çok fazla sera gazı salınıyor. Ayrıca sebze meyvelerin mevsimi dışında yetiştirilmesi sırasında enerji ve doğal kaynakların kullanımı da oldukça yüksek. Tüm bunlar mevsimi dışındaki sebze meyvelerin karbon ayak izlerinin de yüksek olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle de mevsime uygun beslenme, aynı zamanda iklim sorunlarının en önemli sebeplerinden biri olan sera gazı salınımını azaltılması yanında doğal kaynakların gereksiz kullanımını da önleyerek, doğanın daha az kirlenmesine ve sürdürülebilir bir geleceğe de katkı sağlıyor. Biz Sodexo olarak tüm bunların bilinciyle faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde müşteri, tüketici ve çalışanlarımız için sağlık ve iyi yaşama katkı sunan çözümler geliştiriyor, bunları sunduğumuz hizmetlerin bir parçası haline getiriyoruz” dedi.

Beslenme alışkanlıkları mevsime uygun hale getirilmeli

Yemek hizmeti verdikleri tüm noktalarda menüleri hazırlarken tüketici gruplarının da özelliklerini dikkate aldıklarını dile getiren Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Onların ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ihtiyacını karşılarken hem lezzetli ve beğenisi yüksek yemekler sunuyor hem de daha iyi bir gelecek için besin seçimlerimizi yerel, mevsiminde ve sürdürülebilir kaynaklardan seçiyoruz. Mümkün olan her yerde yerel tedarikçilerle çalışıyoruz. Menülerimize yerel yemekleri dahil ediyor, bu yemeklerin bölge için önemi ve anlamı hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Aynı zamanda yerel gıdaları tanıtıyor, bu gıdalar ile yeni tarifeler geliştiriyoruz. Beslenme alışkanlıklarını mevsime uygun hale getirmek çok önemli” dedi.

Bölgede bulunan sebze ve bakliyatlar tüketilmeli

Mevsiminde yetişen besinlerin bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan bileşikler, vitamin, mineral ve lif yönünden çok daha zengin olduğunu vurgulayan Sibel Mumcu, “Mevsiminde yetişen tüm bitkisel besinler doğanın doğal döngüsünde yetiştikleri için daha lezzetlidirler. Yetiştirilirken daha az doğal kaynak kullanıldığı için karbon ayak izleri düşüktür. Bu da gelecek nesiller için kaynakların korunmasında büyük katkı sağlar. Mevsiminde ve yaşadığımız coğrafyaya ait sebze-meyve tercih etmek aynı zamanda yerel ürünlerin korunmasını, bölgedeki yerel tarımın desteklenmesini de sağlar. Bu nedenle mevsiminde olmayan besinleri tüketmemeye özen gösterilmeli. Günümüzde her mevsim her çeşit sebze meyve bulunabiliyor olsa da örneğin patlıcan, kabak, çilek kış mevsimine ait değildir. Bunların yerine karnabahar, lahana, pırasa, portakal gibi mevsime ait olanlar tercih edilmeli” hatırlatmasında bulundu.

Sebze meyve alışverişlerinin yerel üreticilerden, köy pazarlarından, semt pazarlarından yapılabileceği önerisinde bulunan Sibel Mumcu, “Böylece mevsiminde ürün yetiştiren küçük üreticilerin ve çiftçilerin desteklenmesine katkı sağlanabilir. Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme için hayvansal ve endüstriyel gıda tüketiminizi azaltıp daha az doğal kaynak kullanıldığı için karbon ayak izi de düşük olan mevsim sebze ve meyvelerinin tüketimini artırın. Yerel olarak bölgenizde olan, az bilinen ve sıklıkla tüketilmeyen sebze, meyve, tahıl ve bakliyatları da tüketmeyi deneyin” dedi.

Önceki Yazı

Neslim Güngen, Kendisini taklit edenlere “Vizyonsuz” ile gönderme

Sonraki Yazı

Gözde Ok, Senkron Yazılım’ın Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü oldu

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
Gözde Ok, Senkron Yazılım’ın Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü oldu

Gözde Ok, Senkron Yazılım'ın Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü oldu

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Nöropsikolog Merve Türkkol : “Gitgide daha unutkan oluyorsanız dikkat!”

Nöropsikolog Merve Türkkol : “Gitgide daha unutkan oluyorsanız dikkat!”

1 Temmuz 2025
Viatris’in Türkiye Organizasyonu, Üst Üste İkinci Kez “Great Place to Work®” Sertifikası aldı

Viatris’in Türkiye Organizasyonu, Üst Üste İkinci Kez “Great Place to Work®” Sertifikası aldı

1 Temmuz 2025
Elif Buse Doğan,Kaş Gömbe yayla şenliklerinde

Elif Buse Doğan : “Aşk, üretimime ilham veriyor…”

1 Temmuz 2025
Ankara HiltonSA’nın İlk Kadın Genel Müdürü Ferah Diba Yağan oldu

Ankara HiltonSA’nın İlk Kadın Genel Müdürü Ferah Diba Yağan oldu

1 Temmuz 2025

Son Yazılar

Nöropsikolog Merve Türkkol : “Gitgide daha unutkan oluyorsanız dikkat!”

Nöropsikolog Merve Türkkol : “Gitgide daha unutkan oluyorsanız dikkat!”

1 Temmuz 2025
Viatris’in Türkiye Organizasyonu, Üst Üste İkinci Kez “Great Place to Work®” Sertifikası aldı

Viatris’in Türkiye Organizasyonu, Üst Üste İkinci Kez “Great Place to Work®” Sertifikası aldı

1 Temmuz 2025
Elif Buse Doğan,Kaş Gömbe yayla şenliklerinde

Elif Buse Doğan : “Aşk, üretimime ilham veriyor…”

1 Temmuz 2025
Ankara HiltonSA’nın İlk Kadın Genel Müdürü Ferah Diba Yağan oldu

Ankara HiltonSA’nın İlk Kadın Genel Müdürü Ferah Diba Yağan oldu

1 Temmuz 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Nöropsikolog Merve Türkkol : “Gitgide daha unutkan oluyorsanız dikkat!”

Nöropsikolog Merve Türkkol : “Gitgide daha unutkan oluyorsanız dikkat!”

1 Temmuz 2025
Viatris’in Türkiye Organizasyonu, Üst Üste İkinci Kez “Great Place to Work®” Sertifikası aldı

Viatris’in Türkiye Organizasyonu, Üst Üste İkinci Kez “Great Place to Work®” Sertifikası aldı

1 Temmuz 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.