İzmir Arena’da 10 yıl önce kalabalık bir ortam. Basın bekliyor… İstisna dışında hepsi kadın… Herkes heyecanlı, hangi kadınla bir iki kelime sohbet etsem hepsi kendinden emin… Bekleyiş sona eriyor.
Alan sessizliğe bürünüyor…
Sahneye siyahlar içinde 11 Kadın çıkıyor… Lider Yaratıcı Kadınlar Derneği’ni kurduklarını ve amaçlarını açıklıyorlar… Ya sahneye çıkmayan kadınlar… Onlar biz üyeyiz yöneticilerimize katkı sunacağız diyorlar… Flaşlar patlıyor… Fotoğraflar çekiliyor… TV’ler çekim yapıyor… İlgi büyüyor…
Kadınlar kendilerinden emin her soruya yanıt veriyorlar… İlgi büyüdükçe beklenti de büyüyor…
Böyle bir ortamda kuruluyor Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği 10 yıl önce…
10 Yıl geçip gidiyor işte… Şimdi bakıyoruz 10 yıl önce ve 10 yıl sonraya…
Aradan geçen 10 yıl sonraya Liyakat Derneği Başkanı Berkay Eskinazi’ye geçmişim muhasebesini ve ne yapacaklarını dair sorular yöneltiyorum, 10 yıl önceki gibi kendinden emin yanıtlar veriyor. İyi okumalar.
Liyakat’ın ilk kurulma aşamasından bugüne yolculuğunu anlatır mısınız?
LİYAKAT DERNEĞİ – Açılımıyla, “LİDER YARATICI KATILIMCILAR DERNEĞİ” gerçekleştirdiği projelerle çok yol kat etmiş ve daha gidilecek çok yolu olduğuna inanan, gönüllü insanlardan oluşan bir sivil toplum kuruluşu… Günümüz Türkiye’sinde yatırım yapılması gereken en önemli iki unsurun gençlerin ve nüfusun yüzde neredeyse % 50′ sini kapsayan kadınların girişimciliği olduğuna inanarak, kuruluşlumuzda öncü 11 gönüllü ile 2010 yılında yola koyulduk. 10 yıla birçok projeler sığdırarak girişimciliğin anlaşılmasına ve yaşanmasına, yarattığımız toplumsal farkındalık sayesinde ciddi katkılarda bulunduk. Bugün gönüllü sayımız 100leri aştı. Çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ediyoruz.
Liyakat kurulduğunda İzmir’de yeni bir nefes farklı bir ses oluşmuş, tüm gözler sizlere çevrilmişti, Liyakat İzmir’de yaşayanlara farklı nefes olabildi mi?
Elbette. Bizler 10 yıl önce bir slogan ile yola koyulduk : “Her şey inanmakla başlar”
Yola koyulurken gençleri ve kadınları girişimcilik ekosistemine dâhil edecek projeler üretmeyi çıkış noktamız olarak belirlemiş, onları geliştirmeye, değiştirmeye, içlerindeki girişimci potansiyeli ortaya çıkarmaya ve onlara mutlak surette katma değer sağlamaya odaklanmıştık. Öyle de oldu. Bugün geriye dönüp baktığımızda sayısız kadına ve gence bazen maddi, bazen manevi birçok değer katmışız. Girişimcilik serüvenlerinde onlara rehber olmayı başararak, birçok insanın hayatına dokunmuşuz. Sürdürülebilir nitelikteki projelerimizle de bu katma değeri büyüterek sürdürdüğümüze inanıyoruz.
Derneğin ilk başkanı olarak çok emek verdiniz.10 yıldır da bir fiil görevdesiniz. Hislerinizi, duygularınızı birkaç kelime ile özetleyecek olsanız ne dersiniz?
Yıllarca farklı sivil toplum kuruluşlarında kadınların ve gençlerin ekonomiye kazandırılması, girişimciliğe özendirilmesi konularında aktif çalışan biri olarak; son 10 Yıldır derneğimizin kıymetli üyelerinin oyları ile seçilerek sürdürdüğüm başkanlık görevim, benim için büyük bir gurur kaynağıdır. Liyakat bir annenin bebeği gibi girdi hayatıma… Büyüdü, gelişti ve bugün artık 10 yaşında. Bizler üreterek, etkili sonuçlar doğuran projeler yaparak ve insanların yollarını açarak mutlu olan bir topluluğuz. Her başarılı iş Bu mutluluğumuz katlanarak artmaya devam ediyor.
Projeler üretirken neleri temel alıyorsunuz? Gerçekleştirdiğiniz projelerden geri dönüşüm alabiliyor musunuz? Ve şimdiye kadar hangi projeleri gerçekleştirdiniz?
Bir projeye başlamadan önce, ihtiyaçların ve hedef kitlenin doğru belirlenmesi ve hangi araçların kullanılacağı çok önemli. LİYAKAT Derneği olarak, bu araçlardan en önemlisi olan eğitimin, girişimcilerimizi düşledikleri noktalara getirmekteki en etkin araç olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle de girişimcileri eğitmek, onlara yol göstermek, donanımsal tüm eksikliklerini gidererek, deyim yerindeyse onlara “balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek” önemli önceliklerimizdendir. Yaptığımız tüm çalışmaların somut sonuçlarını görebilmek ve sürdürülebilirliği olmazsa olmazlarımız… Katılımcılarımızın istihdamını ve kendi girişimlerini kurmalarını sağlayacak ayrıca istihdam garantili projeleri de hayata geçirmiş olmak bizim için gurur vesilesi.
Emek pişti haydi sofraya, Umuda yol aç, Girişim Kampüsü, Girişim Okulu, Sektör Buluşmaları, Sensiz Yarımız – Birlikte Tamız, Yarın için girişimcilik sahnede – Engel Hiçbir yerde, Girişimci Çocuk Atölyesi, Girişimci Kadın Atölyesi, Ayşe Başarırsa, 4Women, Bir Girişim Bin Deneyim ve adını sayamayacağım daha nice özel proje üretmişiz. Harekete geçmek için, bir kıvılcım bekleyen birçok girişimci bireye ulaşabilmişiz.
Planlama yaptığınız, fakat çeşitli nedenlerle ertelediğiniz projeler oldu mu? Bu projeler için yakın dönem planınız nedir?
10.yılımızı kutladığımız 2020 yılının ilk günlerinde, ‘’10. Yıla özel 10 proje’’ sloganıyla harekete geçtik
Hepsinin peş peşe startını verdik.
Biri : ’’Askıda Kariyer’’ projesi. Tev İzmir Şube ile işbirliği içerisinde üniversitelerin HUKUK, MÜHENDİSLİK, SAĞLIK BİLİMLERİ ve İİBF bölümlerinde okuyan öğrencileri, mesleğinde duayen isimlerle bir araya getirerek gençlerin ve o mesleğin gelişimine katma değer sağlamayı hedefliyoruz.
Diğeri ‘’Girişimci Kadın Atölyesi ‘’ projesi. Liyakat üyelerimizden oluşan gönüllü eğitmenlerimizle emeğini kazanca dönüştürmek isteyen tüm girişimci kadınlarımıza satış pazarlamadan, e ticaret’ e, proje döngüsü yönetiminden, dijital dünya için fotoğrafçılığa kadar birçok alanda ücretsiz eğitimler verdik. Üç ayrı atölye eğitimini tamamladık. Mart ayı sonunda iki ayrı atölye daha gerçekleştirmek üzere çalışıyorduk ki COVİD – 19 salgını baş gösterdi.
Covid 19 Pandemi yasakları başlamadan önce gerçekleştirebildiğimiz bir diğer projemiz ise, bir panel projesiydi.11 MART 2020 tarihinde İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde ‘’ Bir Girişim Bin Deneyim’’ dedik ve girişimci tüm bireylere ÜCRETSİZ olarak gerçekleştirdiğimiz panelimiz ile, fark yaratan girişim serüvenlerini anlatacak deneyimli insanlarla, katılımcılarımızı bir araya getirdik. Girişimciliği çok farklı perspektiflerden ele alarak inceledik, yaşanmış hikâyelerle girişimcilerin yolunu aydınlattık ve her biri alanında öncü 13 farklı konuk konuşmacımız ile başarılı bir işe daha imza atmış olduk.
Tüm hazırlıkları yapılmış olan ancak pandemi sebebiyle beklemeye aldığımız ve YENİ NORMAL düzene geçiş akabinde hızlıca start vereceğimiz diğer projelerimizi de çok yakında duyacaksınız.
Küresel Pandemi Liyakat’ı nasıl etkiledi? Pandemi döneminde ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Öncelikle tüm Liyakat Üyelerimizle birlikte biz de süreci yakında takip ediyoruz. İlgili bakanlıklarımızın uyarılarını ilk günden bu yana elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada da sosyal izolasyon kurallarına uymak önem arz ediyor. Mesafelerimizi koruyarak, maske takarak ve mümkün olduğunca kalabalık oluşturmayacak şekilde hayatlarımızı sürdürüyoruz. Liyakat bünyesinde bu döneme gösterdiğimiz çalışmalar gösteriyor ki hiçbir şey kolay kolay LİYAKAT’in hızını kesemiyor. Yoğun bir şekilde hali hazırda yaptığımız ve yapacağımız projelere odaklanmış durumdayız ve bunlar için gerekli fikirsel altyapıyı oluşturuyoruz.
Ayrıca Pandemi başladığı günden itibaren Liyakat olarak dijital dönüşüme odaklandık. Teknik altyapımızı güçlendirdik. Uzaktan buluşmalarımızı aktif ettik. Yönetim Kurulu’muz pandeminin ilk günlerinden bu yana toplantılarını dijital ortamlarda düzenli olarak sürdürdüler. Gerek sosyal medya hesaplarındaki canlı yayınlarımız, gerekse de interaktif toplantılarımızla çalışmalarımızı arka planda hiç ara vermeden yürütüyoruz. Sosyal Medya paylaşımlarımıza biraz daha ağırlık verdik. Tüm Türkiye’deki girişimcilerimizi ve öncü hikayelerini sosyal medya hesaplarımızdan birer video ile sunmaya başladık. İstiyoruz ki bu tip öncü hikayeler Liyakat aracılığıyla bizleri takip eden tüm girişimci bireylere bir küçük kıvılcım olsun. Yine interaktif olarak Zoom Meeting üzerinden girişimcilere, özellikle girişimci kadınlarımıza yönelik her hafta düzenli eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Webinar buluşmalarımız sürüyor. Genel itibariyle bu süreç oldukça zor geçecek. Bizler de elimizden geldiğince sürece uyumlu bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ümit ediyoruz ki tüm insanlık bu illetten bir an önce kurtulsun.
10.Yılı bitirmiş bir dernek olarak ülke genelinde İstanbul, Ankara başta olmak üzere farklı kentlerde etkinlikler, projeler gerçekleştiriyor musunuz? Veya İzmir dışındaki kentlerde bulunan sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
Son 5 yıldır Liyakat kendi sınırlarını aştı. Artık yalnızca İzmir’de değil civar illerde, hatta Türkiye’nin farklı bölgelerinde bile projeler ve etkinlikler gerçekleştiriyor. Buna çok güzel bir örnek GİRİŞİMCİ ÇOCUK ATÖLYESİ projemiz… Özetle projemiz; Girişimcilik konusunda yıllardır üniversite öğrencilerine eğitimler veren, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi ve LİYAKAT Proje Komite Başkanı Doç.Dr. Engin Deniz ERİŞ’in, yurt dışında ve yurt içinde yapılan çalışmaları detaylı olarak incelemesi sonrasında 8-12 yaş grubundaki çocukların girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmayı ve girişimci adayı olarak yetişmeleri amacı ile kurgulandı. Projemizde emeklerini bir an olsun esirgemeyen Liyakat Ailemizin değerli üyeleri büyük efor sarfettiler. Projemize İZMİR SEFERİHİSAR’ da başladık. Sonrasında İzmir’in değişik semtlerindeki okullarda eğitim vermeye devam ederek, projemizi İzmir dışına taşıdık. BOLU, DÜZCE, SAKARYA, KOCAELİ YALOVA, DENİZLİ gibi Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştirdik. Özellikle civar bölgelerdeki Kalkınma Ajanslarından ve Okullardan projemizi yapmak adına davetler alıyoruz. Pandemi sonrası bu teklifleri değerlendirmeye devam edeceğiz. Projemizde hedefimiz daha da çok girişimci çocuk yetiştirmek.
İşbirliklerine gelirsek; bu konu gönlümüzde özel bir yere sahip. Sivil Toplum Kuruluşlarının tecrübe paylaşımında bulunması, ,ortak sorunlara farklı bakış açıları ile ortak çözümler üretilerek zenginleşmesi bizim için çok önemli. Liyakat Derneği bugün birçok STK’ya örnek oluyor. Hali hazırda birçok işbirliği projesi gerçekleştiriyoruz. Aynı hedefe, kararlılıkla uzanabilecek tüm oluşumlarla işbirliği yapmak, güçlerimizi birleştirmek, çarpan etkisi ile gelişmek demek. Her kesimden her türlü işbirliği çağrısına kapımız sonuna kadar açık.
Biliyoruz ki sizler uluslararası alana da açıldınız. 2 yıl boyunca 4WOMEN Projesi ile İtalya’daki girişimci örgütlenmelerle birlikte çalıştınız. Bu projeden bahseder misiniz biraz?
Geçtiğimiz yıl, toplamda 2 yıl süren 4woman – Kadınlar İçin adlı bir AB projemizi başarı ile tamamladık. LİYAKAT Derneği olarak; Konak Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı ve İtalyan ortaklarımız ARCUS ve Work in Progress işbirliğinde kadına yönelik şiddetin sadece ulusların değil tüm dünya ülkelerinin problemi olduğundan hareketle yola çıktık. İzmir ve İtalya’da kadına yönelik şiddetin mevcut durumuna, ihtiyaçlarına, yönetimine, ilgili sosyal operatörlerin bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli faaliyetler içeren 4 WOMAN projesi; yarattığı farkındalık ile dezavantajlı koşullarda yaşayan ve toplumda dışlanan kadınların güçlenmesini ve işgücü piyasasına erişimlerini sağlamış oldu. Bu projemiz kapsamında ilk adım merkezleri kuruldu, uzman psikologlar aracılığı ile şiddete maruz kalan kadınlara ücretsiz destekler verildi. Kadınlarımızın mağduriyetleri sebebiyle bilgiye erişimlerinin önündeki engeller kaldırılarak, yasal hakları konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıldı. En önemlisi kadınlarımıza pastacılık konusunda meslek edindirme eğitimleri vererek 50 kadınımızı işe yerleştirdik. Toplamda 220.000 AVRO’luk bu projeden de Liyakat alnının akı ile çıkmış oldu.
Liyakat Derneği gönüllülük çatısı altında toplanmış bireylerden oluşuyor. Bu çatı altında sizlerle birlikte olmak isteyen gönüllüler ne yapmalı? Size nasıl üye olmalılar?
Pandemi sürecinde dahi üyelik talepleri alan bir dernek olmaktan dolayı öncelikle çok çok memnunuz. Çalışmalarımızdaki şeffaflığın; yaratıcılığın, LİYAKAT Derneği’mizin yarattığı sinerji ve azmin takdir ediliyor olması, bizimle birlikte yürümek isteyen insanların varlığı derneğimiz adına çok büyük bir önem taşıyor. Her şeyden öte elbette ailemizi büyütmeye devam etmek istiyoruz. Yolculuğumuzda bizimle aynı heyecanı ve amacı taşıyacak, proje ve organizasyonlarımızda girişimcilerimizin destekçisi olacak, gönüllülük esasıyla ve toplum faydası için bizlerle yol arkadaşlığı yapacak herkese açığız.
info@liyakat.org.tr adresine mail atmaları ya da www.liyakat.org.tr adresindeki iletişim formunu doldurmaları yeterli. Bu konuda kendilerine, Üye Kabul Komitemiz aracılığıyla en kısa sürede dönüş yapıyor olacağız. Bizler bu gönüllü çatımız sayesinde girişimcilerimizle yalnız yürümediğimizi biliyoruz. Üyelerimizin derneğimize katkıları, değerli fikirleri ve girişimleri bizler için çok önemli.