• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result
Home Güncel Haberler

BM Raporu : Türkiye’de 147 adet titanik ağırlığında gıda çöpe gidiyor!

Güncel Kadın by Güncel Kadın
25 Nisan 2022
in Güncel Haberler
0
BM Raporu : Türkiye’de 147 adet titanik ağırlığında gıda çöpe gidiyor!
0
SHARES
7
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Birleşmiş Milletler (BM) 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre, Türkiye’de yılda kişi başı 93 kilogram, toplamda 7.7 milyon ton gıda israf ediliyor. Küresel çaptaki gıda israfı ise 1.3 milyar ton’a yaklaşıyor. Sadece Türkiye’de, bir yılda israf edilen gıdanın ağırlığı 147 adet Titanik gemisinin ya da 762 adet Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşdeğer. 

Açlık sorununun çözümü daha çok üretmek değil, bilinçli tüketmektir. 

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2013 tarihli araştırmasına göre, dünyada gıda israfının önlenmesi ile gıda üretiminin yüzde 60 oranında azalması sağlanabilir. 30 yıl içinde dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması beklenirken, bu nüfusu beslemek için, mevcut tüketime göre, gıda üretiminin yüzde 70 artması gerekiyor: BM bu miktarın gıda israfını azaltarak da karşılanabileceğini belirtiyor.

2 Milyon Ton Gıda İsrafı Bilinçlendirme ile Önlenebilir

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri Çağla Akbaş ve Yaren Arıkan, Ana alanı Coğrafya Tematik Alanı Sürdürülebilir Kalkınma olan “Yiyeceğin Kadar Al” isimli projeleriyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2022 Yılı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda İkincilik ödülüne layık görüldü. Gençlerin projesi 14-16 Mart tarihlerinde gerçekleşen İstanbul Avrupa Bölge Sergisi’nde de yer aldı.

Öğrenciler, öncelikle bir bilinçlendirme çalışması ile Türkiye’deki gıda israfının ciddi miktarda önlenebileceğini okullarında yürüttükleri araştırma ile saptadılar. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda hazırlanan proje, atık hiyerarşisinin birinci aşaması olan ‘önleme’ amacı ile geliştirilerek, tüketicinin bilincinin artırılması hedeflendi.

Öğrenciler bir ay boyunca okulun çeşitli yerlerine astıkları afişler, posterler ile bir yemek menüsünde yenmeyen yemek ve gıdalar hakkında bilgilendirme yaptılar. Yapılan bilinçlendirme çalışması sayesinde öğrenciler kendi liselerinde gıda israfının yüzde 34 oranında azaldığını birinci ayın sonunda belirlediler. Proje sayesinde, Ekrem Elginkan Lisesi’nde yıllık iki ton gıdanın taşınması, bertaraf edilmesi için harcanan kaynaklar tasarruf edildiği gibi gıdaların üretimi, lojistiği ve bertaraf edilirken ortaya çıkan karbon ayak izi de azaltıldı. Benzer projelerin yaygınlaşması ve gündelik hayata uyarlanması ile Türkiye’de gıda israfı 2 milyon ton azaltılabilir.

Gıda İsrafını Önlemek İçin Ebeveynlere Öneriler

İTÜ GVO Rehberlik Servisi, ebeveynlerin çocuklarının tüketim alışkanlıklarını değiştirmek ve çocukların gıda israfına neden olmasını önlemek için şu önerilerde bulunuyor:

Rol Model Olun: Çocuklar çoğunlukla çevresini taklit ederek öğrenirler, ebeveynlerin yemek konusundaki bilinçli davranışları, çocukların da bu bilinci erken yaşta elde etmesini sağlayacak en önemli unsurdur.

Gıdaların Nasıl Üretildiğini Öğretin: Çocukların gıdanın serüvenini anlaması için tarımsal üretim yapılan tarlaları görmesi veya evinizde bir saksıda yetiştireceğiniz meyve veya sebze ile gün gün üretim serüvenin içinde bulunması, onların gıdaları israf ederken bir kez daha düşünmesini sağlayacaktır.

Yemek Porsiyonlarını Küçültün: Açgözlülük gıda israfının temel nedenlerindendir. Bu yüzden yemek porsiyonlarını makul derecede tutarak gıda israfını önleyebilirsiniz.

Yemekleri Sevimli Halde Servis Edin: Çoğu çocuk görünüşünü sevmediği için bir yemeği reddeder, sevmediği fakat sağlıklı beslenmesi için mutlaka yemesi gereken yemek ve gıdaları yaratıcı ve eğlenceli şekilde servis edin.

Yemek ve Ara Öğün Hazırlama Sürecine Çocukları Dahil Edin: Çocuk yemek yapma sürecine dahil olabilecek kadar büyük ise yaşına uygun bir görev ile yemek yapma, ara öğün hazırlama sürecine dahil edilmelidir. Böylelikle emeğin kıymetini anlayacak ve tabağındaki yemek konusunda seçiciliği azalacaktır.

Yemek Puanları Toplama Oyunu: Her öğün servis edilen gıdaların ve yemeklerin listesini haftalık olarak cetvel haline getirin. Günün sonunda çocuğa neden bazı yemeklerin, yiyeceklerin yenmediğini sorun ve yediklerini puanlayın. Her gün 10 puan üzerinden haftalık 70 puan üzerinden hazırlanacak cetvelde puan skalaları için ödüller belirleyin. Bu şekilde çocuğun bilinçli tüketim çabalarını teşvik edebilirsiniz.

Önceki Yazı

Ünlü İsimler, Kurumlar ve Bireyler “Çocuğu ve Çocukluğu Değersizleştiren Söylemlerin” Karşısında!

Sonraki Yazı

Semra Kosovalı: Teşhircilik

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
Semra Kosovalı: Teşhircilik

Semra Kosovalı: Teşhircilik

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

16 Mart 2022
Astroloji Yolculuğu: Yeraltı Dünyasının Hükümdarı Geri Hareketine Başlıyor

Astroloji Yolculuğu: Başak Stelyumlu Haller “Mükemmelliyetçilik”

17 Aralık 2021
Hande Ertekin : Hayat banada kolay değil dostum…   Ben güzelleştiriyorum bir Sezen şarkısı açıp…

Hande Ertekin : Hayat banada kolay değil dostum… Ben güzelleştiriyorum bir Sezen şarkısı açıp…

19 Ocak 2022
Prof. Dr. Şansın Tüzün ve Chanceartist ile “Tıp ve Müzik” /Röportaj Rengigül Ural

Prof. Dr. Şansın Tüzün ve Chanceartist ile “Tıp ve Müzik” /Röportaj Rengigül Ural

19 Ocak 2022
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

14
Uzman Psikolog Arzu Yıldırım’dan ilk roman “Kahve Kokulu Defter” okuyucuyla buluştu

Uzman Psikolog Arzu Yıldırım’dan ilk roman “Kahve Kokulu Defter” okuyucuyla buluştu

12
Aşkım Tan: Unutturamaz

Aşkım Tan: Unutturamaz

11
Çiğdem Erdik: Ormanda magazin turu

Çiğdem Erdik: Ormanda magazin turu

10
Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

30 Haziran 2022
Aşkım Tan : “N.E.T” Bir Klasik

Aşkım Tan : “N.E.T” Bir Klasik

30 Haziran 2022
Buket Keskinol: Ananke

Buket Keskinol: Ananke

30 Haziran 2022
Turistler de bu kütüphaneyi tercih ediyor

Turistler de bu kütüphaneyi tercih ediyor

30 Haziran 2022

Son Yazılar

Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

30 Haziran 2022
Aşkım Tan : “N.E.T” Bir Klasik

Aşkım Tan : “N.E.T” Bir Klasik

30 Haziran 2022
Buket Keskinol: Ananke

Buket Keskinol: Ananke

30 Haziran 2022
Turistler de bu kütüphaneyi tercih ediyor

Turistler de bu kütüphaneyi tercih ediyor

30 Haziran 2022
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

30 Haziran 2022
Aşkım Tan : “N.E.T” Bir Klasik

Aşkım Tan : “N.E.T” Bir Klasik

30 Haziran 2022
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2021 Güncel Kadın. Tasarım Omega Web Tasarım.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2021 Güncel Kadın. Tasarım Omega Web Tasarım.