• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ : Sürdürülebilir gelecek ve sağlıklı yaşam kaygısı bitki bazlı beslenmeye yönlendiriyor

Güncel Kadın by Güncel Kadın
14 Mayıs 2024
in Sağlık
0
BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ :  Sürdürülebilir gelecek ve sağlıklı yaşam kaygısı bitki bazlı beslenmeye yönlendiriyor
0
SHARES
5
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Günümüzde, gıdayı üretim şeklimiz gelecekteki gıda güvenliğimizin de sürdürülebilirliğini etkiliyor. Yanlış gıda üretimi ile birlikte iklim değişikliği, su kıtlığı ve orman tahribatı gibi zorluklar da beraberinde yaşanıyor. Son dönemde sürdürülebilir geleceğe yönelik endişelerin giderek artması ile bitki bazlı gıdalara yönelimin her geçen gün daha çok arttığını belirten BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Tarım ve gıda sistemleri, çiftçilerden tüketicilere kadar gıda tedarik zincirinin farklı aşamalarında dijital bir dönüşümden geçiyor” dedi.

Sürdürülebilirlik, iklim kriziyle mücadele, sağlıklı beslenme ve hayvan refahı gibi temel konular, bitkisel protein alternatiflerini ön plana çıkarıyor. Çevreye olan etkisi daha az olan ve sağlık açısından da faydalı bir alternatif olan bitkisel gıdalar, iklim değişikliğiyle mücadele de önemli katkılar sunuyor. Tüm bunların sonucunda günümüzde bitkisel gıdalara olan ilgi de artıyor. Taze meyve ve sebzeler, baklagiller ve tam tahılların yer aldığı bitki bazlı beslenme; dengeli bir beslenme ve sağlıklı yaşam tarzının anahtarı olarak kabul edilirken, toprak, su ve enerji kullanımı açısından daha verimli ve çevre dostu bir seçenek olarak tercih ediliyor.

“Tarım ve gıda endüstrisinde iki mega-trend öne çıkıyor”

Son dönemde, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bitkisel bazlı beslenme trendinin yükselişte olduğunu söyleyen BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Bugün iklim değişikliği, salgın hastalıkların ve savaşların patlak vermesi gibi nedenlerle örneğine rastlanmamış bir şekilde birbiriyle bağlantılı çevresel, toplumsal ve ekonomik zorluklarla karşı karşıyayız. Bu küresel sorunlar, gıda güvenliği ve güvencesini tehdit ederken acil bilimsel çözümlerin ve teknolojik yaklaşımların gerekliliğini açıkça ortaya koyuyor. Hali hazırda tarım ve gıda sistemleri, çiftçilerden tüketicilere kadar gıda tedarik zincirinin farklı aşamalarında dijital bir dönüşümden geçiyor. Gelinen noktada tarım ve gıda endüstrisindeki iki mega-trend öne çıkıyor; bitkisel diyetlere geçiş ve gıda üretimi ile tüketim kalıplarında dijital dönüşüm. Günümüzün diyet tercihleri, sürdürülebilir, bitki bazlı protein alternatiflerini destekliyor. Bu da, gıda bilimcileri ve endüstrisini gıda işleme teknolojilerini ilerletmeye odaklanmaya teşvik ediyor. Ayrıca, birçok yenilikçi teknoloji ve protein kaynağı daha sürdürülebilir gıda sistemleri, besin kalitesinin ve gıda güvenliğinin gelişimine kapı aralıyor.” diye konuştu.

“Bitkisel gıda devriminde dijitalleşme önemli bir rol oynuyor”

Dijitalleşmenin bu noktada büyük bir katkısı olduğunu belirten Akdağ, şöyle devam etti: “Şu anda, AI (yapay zeka), BD (büyük veri), IoT (nesnelerin interneti), blockchain (blok zinciri), robotik ve akıllı sensörler gibi Endüstri 4.0 teknolojileri tarım ve gıda sektöründeki birçok zorluğu çözmek için giderek artan bir şekilde uygulanıyor. Örneğin, sığır ve tavuk etinin gerçek tadını ve görünümünü taklit etmek için bitki bazlı gıdalara dâhil edilmek üzere tatlandırma ve renklendirme çözümlerine yatırım yapılıyor. Maskeleme ajanları da bitki bazlı istenmeyen tatlar ve buruklukla mücadelede önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, ekstrüzyon gibi geleneksel yöntemlerin iyileştirilmesi ve 3D baskı gibi yeni araçların geliştirilmesi yoluyla işleme teknolojilerindeki ilerlemeler, bitki proteinlerinin yapılarının et benzeri bir deneyim yaratacak şekilde değişmesini sağlıyor. Yapılan araştırmalar dijital teknolojilerin ve diğer teknolojik ilerlemelerin, daha sürdürülebilir gıda sistemlerine geçişe katkıda bulunarak bitkisel diyetlere geçişi hızlandırabileceğini gösteriyor.”

Önceki Yazı

‘1923’ Müzikali, Hayal Ortağım uygulamasıyla görme engellilerle buluşacak

Sonraki Yazı

Cangül Soydemir’in Kitabı ‘Bir de Neyden Dinle’ okuyucu ile buluştu

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
Cangül Soydemir’in Kitabı  ‘Bir de Neyden Dinle’ okuyucu ile buluştu

Cangül Soydemir’in Kitabı ‘Bir de Neyden Dinle’ okuyucu ile buluştu

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
İzmir’in dört bir yanı alevlere teslim

İzmir’in dört bir yanı alevlere teslim

4 Temmuz 2025
Kalebodur, Türkiye’nin “Süper Markası” seçildi

Kalebodur, Türkiye’nin “Süper Markası” seçildi

3 Temmuz 2025
IFA PARIS İstanbul’dan Fransız sarayı’nda büyüleyici mezuniyet defilesi

IFA PARIS İstanbul’dan Fransız sarayı’nda büyüleyici mezuniyet defilesi

3 Temmuz 2025
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu : “Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu : “Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!”

3 Temmuz 2025

Son Yazılar

İzmir’in dört bir yanı alevlere teslim

İzmir’in dört bir yanı alevlere teslim

4 Temmuz 2025
Kalebodur, Türkiye’nin “Süper Markası” seçildi

Kalebodur, Türkiye’nin “Süper Markası” seçildi

3 Temmuz 2025
IFA PARIS İstanbul’dan Fransız sarayı’nda büyüleyici mezuniyet defilesi

IFA PARIS İstanbul’dan Fransız sarayı’nda büyüleyici mezuniyet defilesi

3 Temmuz 2025
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu : “Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu : “Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!”

3 Temmuz 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

İzmir’in dört bir yanı alevlere teslim

İzmir’in dört bir yanı alevlere teslim

4 Temmuz 2025
Kalebodur, Türkiye’nin “Süper Markası” seçildi

Kalebodur, Türkiye’nin “Süper Markası” seçildi

3 Temmuz 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.