Yarımadanın ucunda, Ege ile Akdeniz’in birleştiği noktada, yeni bir müzik festivali doğuyor. 19–23 Ağustos 2026 tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan DatJazz, Datça’yı Türkiye’nin yeni kültür-sanat duraklarından birine dönüştürüyor. Festivalin uluslararası programı; Elina Duni & Rob Luft Quartet, Melina Vlachos ve Naked gibi dikkat çekici isimlerle Balkanlar, Doğu Akdeniz ve Avrupa’nın dört bir yanından sesleri Datça’da buluşturuyor.
Uluslararası Sahnenin Dikkat Çekici İsimleri Datça’da…
- Elina Duni & Rob Luft Quartet — ECM’nin Sesi
Arnavutluk doğumlu, İsviçre’de büyümüş vokal sanatçısı Elina Duni, dünya cazının en seçkin etiketi ECM Records’ta art arda albümler yayımlayan nadir isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Gitarist Rob Luft ile birlikte kurduğu quartet; Arnavut halk türkülerinden Osmanlı ezgilerine, İran şiirinden Broadway klasiklerine uzanan geniş bir repertuarı, cazın özgür doğaçlama anlayışıyla yeniden kuruyor. The Guardian tarafından “İnceltilmiş bir ses dokusu ve elmas parlaklığında” ifadesiyle tanımlanan Elina’nın sesi festival kapsamında Datça’nın açık hava atmosferinde dinleyicilere rafine bir müzik ziyafeti sunacak.
- Melina Vlachos — Ege’nin Öte Yakasından Gelen Ses
Paris’te yetişen Yunan-Fransız ud sanatçısı ve vokalist Melina Vlachos, rebetiko ile cazın kesişim noktasında özgün bir çizgi sunuyor. Sziget, Fira Mediterrània, Festival Au Fil des Voix gibi Avrupa’nın önde gelen festivallerinin ardından ilk kez Türkiye’de sahne alacak sanatçı, Doğu Akdeniz tınılarını festivale taşıyor. Le Courrier des Balkans’ın sesini “Sesinde dantel var, parmaklarında ateş” ifadeleriyle tanımladığı sanatçı, bu özgün enerjiyi festival kapsamında Datça sahnesine taşımaya hazırlanıyor.
- Naked — Belgrad’ın Mutlu Hüznü
2007’den bu yana Belgrad’dan dünyanın dört bir yanına uzanan Naked, 600’den fazla konser, dört kıta ve bir o kadar farklı sahnede test ettiği bir sesi Datça’ya getiriyor. Balkan geleneklerini, funk, free jazz ve psikodelik dub ögeleriyle harmanlayan, EXIT ve WOMEX gibi uluslararası platformlarda sahne alan grup, kendine has “mutlu hüzün” atmosferini Datça’da dinleyicilerle buluşturacak.
Gündüzden Geceye Yaşayan Bir Festival…
DatJazz, yalnızca bir konser serisi olmanın ötesinde, beş gün boyunca Datça’nın farklı noktalarına yayılan çok katmanlı bir kültür-sanat buluşması sunuyor. Flow Datça, Mayan, J’ale, Dirik Surf Hotel ve Promil Beach gibi mekanlarda gerçekleşecek konserlerin yanı sıra; sabahları “DatJazz Kahvaltıda” etkinlikleriyle başlayan günler, DatJazz Talks söyleşileri, kolektif buluşmaların ardından geceleri sahil sahnelerindeki performanslarla devam edecek.
Uluslararası konukların yanı sıra Türkiye caz sahnesinin önde gelen isimleri de festival programında yer alıyor. Jülide Özçelik, ÜÇ (Alp Ersönmez – Çağrı Sertel – Volkan Öktem), Ada Sanlıman ve DJ Barthez festival boyunca müzikseverlerle buluşacak isimler arasında bulunuyor.
Elina Duni’nin sesini, Melina Vlachos’un udunu, Naked’ın ritimlerini ve Türkiye caz sahnesinin güçlü yorumlarını Datça’nın denizine karışırken dinlemek, bu yaz Akdeniz’de unutulmaz bir müzik deneyimine dönüşüyor.













