Şubat ayı, sevgiyi sadece insanlar arasında değil, yaşadığımız çevreyle de paylaşmanın tam zamanı. Pelin Bozkurt Bilgiç, sürdürülebilir mutfak alışkanlıkları ile bireylerin hem kendilerini hem de gezegeni koruyabileceğini vurguluyor.
Sürdürülebilir mutfak anlayışı, gıda israfını azaltmak, plastik tüketimini en aza indirmek ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmekten geçiyor. Harvard Üniversitesi’nin araştırmasına göre bilinçli beslenme ve tüketim alışkanlıkları bireysel olduğu kadar toplumsal iyiliği de doğrudan etkiliyor.
Pelin Bozkurt Bilgiç, bu bilinçle hareket etmenin yollarını şu şekilde özetliyor:
- Yerel ve mevsiminde ürünler tüketmek,
- Plastik ambalajlar yerine cam veya doğal malzemeler kullanmak,
- Gıda atığını minimuma indirerek yemek artıklarını değerlendirmek,
- Su ve enerji tasarrufu sağlayan pişirme yöntemlerini tercih etmek.
Bilgiç, “Sürdürülebilir mutfak anlayışı, sadece sağlıklı beslenmekle kalmaz, aynı zamanda doğayla uyum içinde yaşamayı da öğretir. Kendimize iyi bakmanın ilk adımı mutfağımızda başlıyor” diyerek farkındalık yaratmaya çağırıyor.
Daha bilinçli bir gelecek için sürdürülebilir mutfağı yaşam biçimi haline getirme zamanı!