Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB), kadın liderliğindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansman ihtiyacını karşılamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 50 milyon Euro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. TEB, EBRD’nin kadın işletmelerin finansal ve finansal olmayan hizmetlere erişimini desteklemek için yürüttüğü Türkiye İş Dünyasında Kadınlar II (TurWIB II) Programı kapsamında sunulan 50 milyon Euro’luk finansmanı kadın girişimci ve işletme sahiplerine ulaştıracak. Finansmanın en az yüzde 70’i büyük iller dışında faaliyet gösteren işletmelere, yüzde 35’i de yeni müşterilere ayrılacak.
EBRD TurWIB II Programı Türkiye’de kadın istihdamını ve girişimciliğini desteklemeyi, ekonomide cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı, finansal hizmetlerde kapsayıcılığı artırmayı ve sürdürülebilirliği güçlendirmeyi amaçlıyor. Türkiye’de kadın liderliğindeki işletmelere daha önce de bu programdan finansman sağlayan TEB, 50 milyon Euro tutarındaki yeni anlaşmayla programın Türkiye’de yaygınlaşmasına katkıda bulunurken, kendi müşteri portföyünü de genişleterek kadın girişimci ve işletme sahiplerinin finansmana erişimini güçlendirecek.
Kredilerin en az yüzde 70’i büyük şehirler dışındaki işletmelere kullandırılacak
TEB’in EBRD ile yaptığı anlaşma kapsamında sağlanan finansmanla kadın girişimci ve işletme sahiplerine uygun faizli ve taksitli kredi olanağı sunacaklarını belirten TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi şunları söyledi: “Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmesi için kadınların ekonomiye ve istihdama daha fazla katılması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda kadın girişimciler ile işletme sahiplerinin sayılarının artması ve finansmana erişimlerinin desteklenmesi gerekiyor. Biz de TEB olarak uzun süredir bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Sektörümüze öncülük ederek 2015 yılında başlattığımız Kadın Bankacılığı ile kadın girişimcilere ve işletme sahiplerine özel ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Kadınların ekonomideki potansiyellerini ortaya çıkarmalarını destekliyor, finansmana erişimlerini kolaylaştırmak için çaba gösteriyoruz. EBRD ile yürüttüğümüz TurWIB II Programı kapsamında 2023 yılında aldığımız ilk 50 milyon Euro krediyi ihtiyaç duyan işletmelere kullandırdık. Program çerçevesinde imzaladığımız yeni anlaşmayla, 50 milyon Euro tutarındaki yeni finansman kaynağını özellikle büyük şehirler dışında kalan, krediye erişimi daha zor olan kadın işletme sahiplerine ulaştıracağız. Kredilerin en az yüzde 70’ini İstanbul, Ankara ve İzmir dışında faaliyet gösteren işletmelere, yüzde 35’ini de yeni müşterilerimize kullandırmayı hedefliyoruz.”
“TEB ile ortaklığımızı derinleştiriyoruz”
EBRD Türkiye Başkan Vekili Oksana Yavorskaya ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Kadınlara yönelik ekonomik fırsatları genişletmek Türkiye’nin uzun vadeli büyümesi açısından çok önemli. Bu yeni finansmanla TEB ile ortaklığımızı derinleştiriyoruz. Kadınların liderliğindeki daha fazla işletmenin, özellikle de büyük şehirler dışında kalan işletmelerin yatırım yapmak, yenilikçilik ve büyüme için ihtiyaç duydukları kaynaklara kavuşmalarını sağlıyoruz.”
TEB Kadın Bankacılığı ile kadınların iş dünyasındaki varlığı güçleniyor
TEB, Kadın Bankacılığı ile kadın girişimcilere ve işletme sahiplerine finansman desteği sunmanın yanı sıra kadınlara iş hayatının çeşitli alanlarında karşılaştıkları engelleri aşmaları için yol gösteriyor, yeni pazarlara ulaşmaları için iletişim ağı desteği veriyor, bilgi ve danışmanlık ihtiyaçlarını karşılıyor. Ekosistemin önde gelen paydaşlarıyla ortak çalışmalar yapan TEB, EBRD ile yaptığı anlaşmayla kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmek ve ekonomiye daha fazla dâhil olmalarına katkıda bulunmak için Kadın Bankacılığı kapsamında yaptığı çalışmaları daha da genişletmeyi hedefliyor.












