Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın tarafından kaleme alınan “Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a: Kırk Kat Baklava Tarihi” kitabı, uluslararası gastronomi dünyasının en prestijli ödül programlarından olan, Gastronomi Oscarları olarak da anılan Gourmand Awards 2025’in Türkiye kazananı oldu. Sadece bir gastronomi kitabı olarak değil, baklavanın ve tarihinin çok katmanlı hikâyesini anlatan bir referans kaynak olarak öne çıkan kitap, Aralık 2024’te Mundi Kitap etiketiyle okurla buluşmuştu.
Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın ortak imzasını taşıyan “Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a: Kırk Kat Baklava Tarihi” kitabı, gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Gourmand Awards 2025’te E03 kategorisinde Türkiye birincisi seçildi. Bu büyük başarıyla kitap, Kasım 2025’te düzenlenecek uluslararası törende “Best of the World” (Dünyanın En İyisi) unvanı için yarışacak.
Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a: Kırk Kat Baklava Tarihi’nde yazarlar Osmanlı arşivlerinden kadı sicillerine, saray mutfağı defterlerinden kent müzelerine, gazete arşivlerinden günümüz ustalarının tanıklıklarına kadar geniş bir kaynak ağına başvurarak, bu kadim tatlının Anadolu ve Osmanlı coğrafyasındaki yolculuğunu bütün yönleriyle ele alıyor. Buğday unundan mamul, incecik açılmış yufkalarla sade yağ ve şerbetin birleşiminden doğan; sarmadan burmaya, şöbiyetten havuç dilimine kadar farklı biçimlerde karşımıza çıkan baklavanın saray mutfağından çarşı tezgâhlarına uzanan hikâyesinin anlatıldığı belgesel niteliğindeki kitap, Karaköy Güllüoğlu’nun desteğiyle, Aralık 2024’te Mundi Kitap etiketiyle okurla buluşmuştu.
1995 yılında Edouard Cointreau tarafından başlatılan Gourmand Awards, gastronomi kitaplarını teşvik etmek ve dünya mutfak kültürlerini görünür kılmak amacıyla düzenleniyor. Her yıl farklı ülkelerin önde gelen yayınevlerini, yazarlarını ve şeflerini bir araya getiren bu uluslararası program, gastronomi dünyasının en prestijli kitap ödülleri olarak kabul ediliyor.
 
	    	 
					
 
                                 
                                
 
							










