Suna’nın Kızları, üçüncü Yaz Enstitüsü kapsamında 11-17 Haziran’da Şanlıurfa’da, 30 Haziran–13 Temmuz’da ise İstanbul’da, 14–18 yaş arası 44 kız çocuğu bir araya getirdi. Esenlik ve Kız Çocuk Odaklı Tasarım programlarına katılan, şehirlerin kültürel miraslarını keşfeden ve ilham veren rol model kadınlarla buluşan katılımcılar, kız kardeşlik ağını güçlendirdi. Koç Okulu iş birliğinde, Şanlıurfa Valiliği ve Harran Kaymakamlığının desteğiyle gerçekleşen programda bu yıl ilk kez, “Yetişkinliğe Geçiş” programı kapsamında beş Yaz Enstitüsü mezunu, Suna’nın Kızları saha ekibine katılarak çalışmalara katkı sundu. Kurucu İpek Kıraç, programın sürdürülebilirliği adına önemli bir adım olan bu gelişmeyi, mezunlardan oluşacak bir ekip hayalinin ilk adımları olarak tanımladı.
İş insanı Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki vizyonunu yaşatmak üzere kızı İpek Kıraç tarafından kurulan Suna’nın Kızları, üçüncü Yaz Enstitüsü’nü başarıyla tamamladı. Kız çocuklara güvenli bir öğrenme ortamı sunarak akran dayanışmasını güçlendirmeyi; kırsal kalkınma, kız çocuk odaklı tasarım ve esenlik gibi başlıklarda farkındalık ve kapasite geliştirmeyi amaçlayan program, yaratıcı öğrenme alanları yoluyla çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, destekleyici bir ortam oluşturmayı hedefliyor. Programın yaz döneminde gerçekleşen Şanlıurfa ve İstanbul etapları; kültür gezileri, esenlik ve kız çocuk odaklı tasarım programları, atölyeler ve ilham veren buluşmalardan oluşuyor.
Programda bu yıl ilk kez 2023 ve 2024 Yaz Enstitüsü’nden beş mezun, “Yetişkinliğe Geçiş Programı” kapsamında Suna’nın Kızları ekibine dâhil oldu. Katılımcı olarak başladıkları yolculukta saha çalışanı olarak sorumluluk üstlenen mezunlar, programın sürdürülebilir ve topluluk temelli yapısını pekiştirdi.
Suna’nın Kızları’nın kurucusu İpek Kıraç, “Üç yıl önce kız çocuklar için eşitlikçi ve destekleyici bir ekosistem kurma hayaliyle çıktığımız yolculukta, mezunlarımız bugün ekip arkadaşımız olmaya başladı. Bu gelişme, Suna’nın Kızları’nın yalnızca bir program değil, kuşaktan kuşağa aktarılan bir dayanışma ağı olduğunun kanıtı. Her yeni mezun, bu kolektif çabaya bir halka daha ekliyor; birbirinden güç alan kız çocuklar sayesinde bir topluluk olarak kök salıyor, büyüyor, derinleşiyoruz” dedi.
Koç Okulu iş birliğinde; Şanlıurfa Valiliği ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle gerçekleşen Yaz Enstitüsü; Bank of America, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Edding, Fujifilm Türkiye, Citroen Türkiye, Skechers ve Efa Tur’un katkılarıyla hayata geçirildi.
2025 Yaz Enstitüsü Programı’nda kültürel miras keşifleri
Şanlıurfa Valiliği ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle 11–17 Haziran’da Şanlıurfa’da gerçekleştirilen ilk etapta çocuklar; arkeolog Prof. Dr. Mehmet Önal ve Gökçen Bayram’ın rehberliğinde Göbeklitepe’den Halfeti’ye, Kubbe Evleri’nden Atatürk Barajı’na uzanan keşiflerle bölgenin kültürel mirasını yerinde tanıdı ve kırsal kalkınmaya dair bilgi sahibi oldu. Program, 30 Haziran–13 Temmuz’da Koç Okulu ev sahipliğinde İstanbul’a taşınarak Pera Müzesi ve Rahmi Koç Müzesi, Tarihi Yarımada, Kadir Has Üniversitesi ve Kadın Eserleri Kütüphanesi gibi duraklarda öğrenme deneyimini çeşitlendirdi.
Çok sesli ilham veren buluşmalar
Programın Şanlıurfa etabındaki İlham Veren Buluşmalar kapsamında düzenlenen “Kırsal Kalkınma Paneli”nde GAP İdaresi İnsani ve Sosyal Gelişme Birimi Koordinatörü Adalet Budak Akbaş bölgenin ekonomik ve toplumsal dinamiklerine değindi. Kız çocuklar ayrıca Harran Üniversitesi’nden Dr. Necla Tosmur, güneş panelleri üreticisi girişimci Rojda Günbegi Hartavi, Şanlıurfa Belediyesi’nden otobüs şoförü Fatma Hort Kumaş, ehram ustası Müzeyyen Şansal gibi farklı meslek alanlarında sıra dışı hikâyeleri olan kadınlarla bir araya geldi.
İstanbul etabında gerçekleşen İlham Veren Buluşmalar kapsamında ise kız çocuklar; Suna’nın Kızları kurucusu İpek Kıraç ve gazeteci Afşin Yurdakul paneline, voleybolcu Duru Aksu, sanatçı Melis Karaduman, Bank of America Türkiye Ülke Yöneticisi Banu Başar, Kadın Balıkçılar Derneği üyeleri sohbetlerine ve Galatasaray Lisesi Mezunu, her biri mesleklerinde başarılı pozisyonlara gelmiş Prof. Dr. Aliye Karabük Kovanlıkaya, Dr. Ayşe Fidan Baturalp, Candan Erçetin, İrem Çevik, H. Oya Berik Yanardağ, Prof. Dr. Serap Amasya, Dr. Serap Seçkin ve Ülkü Özcan buluşmasına katıldı.
Farklı ilgili alanları için çeşitlendirilmiş atölyeler
Program kapsamında Suna’nın Kızları Çözüm ve Topluluk katılımcılarından Zemberek, BoMoVu ve AÇEV yürüttükleri atölyelerle, programda hedeflenen kazanımları farklı biçimlerde pekiştirerek, çocukların sosyal ve dijital yaşam becerilerini kuvvetlendirmeye katkı sundu. Yaz Enstitüsü mezunları, Koç Okulu öğretmenleri, Koç Üniversitesi ALIS ekibi, tasarımcı Ceylan Zigoşlu ve diyetisyen psikolog Dere Cılız’ın gönüllü olarak gerçekleştirdikleri çalışmalarla zenginleşen programda kız çocuklar; moleküler biyolojiden seramiğe, tasarımdan sağlıklı beslenmeye uzanan bir yelpazede çeşitli atölyelere katılma imkanı buldu.
Yıl boyunca devam eden gelişim
Yaz Enstitüsü Haziran ve Temmuz aylarına denk gelen üç haftalık bir programla başlarken, yıl boyunca Hayat Dolu Buluşmalar eğitimleri, düzenli mentor görüşmeleri, Çocuk Yaşam Merkezleri ziyaretleri ve mezunlar buluşmalarıyla devam ediyor.