Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir yazılı soru önergesi sundu. Önerge, 2024 yılında yapılan düzenlemelerden sonra yaşanan dönüşümlerin sokak hayvanları ve belediyeler üzerindeki yıkıcı etkilerinin altını çiziyor.
Özcan şu açıklamalarda bulundu:
“Türkiye genelinde 4 milyona yakın sahipsiz hayvan olduğu resmi makamlarca ifade edilirken, barınak kapasitesinin yalnızca 100 bin civarında olması, Bakanlığın hayvanların sahiplendirilinceye kadar barınaklarda hapsedilmesi ve adeta ölüme terk edilmesine yönelik mevcut stratejisinin hayvan hakları açısından yetersizliğini ortaya koyuyor.
Ne var ki, çözüm üretmekle yükümlü merkezi idare, yerel yönetimlere destek olmak yerine, onları adeta cezalandırma yolunu seçmiş görünüyor.”
“Aşılat, Kısırlaştır, Yerinde Yaşat” İlkesi Terk Edildi
2024 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte uzun yıllar uygulanan ve bilimsel, insani ve hukuki açıdan en makul yöntem olan “aşılat, kısırlaştır, yerinde yaşat” ilkesi terk edildi. Bu ilke, hayvanların doğal yaşam alanlarında denetimli şekilde yaşamlarını sürdürmesini esas alıyor; toplu barınaklara kapatılmalarını, sağlık koşullarından uzak ortamda toplanmalarını reddediyordu.
Partimiz hayvanların kanuni istisna ve kanuni gerekçenin varlığı halinde öldürülebilmelerine cevaz tanıyan bu düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne taşımış, AYM bu iptal başvurusunu 7 Mayıs 2025’te reddetti. Ancak yeni düzenleme, hayvanların toplanarak barınaklara kapatılmasını buyururken, bu barınakların fiziki kapasitesi, personel durumu ve mali kaynak yetersizliği dikkate alınmadan belediyelere ağır sorumluluklar yükleniyor. Bu yaklaşım, hem hayvan haklarına aykırı hem de yerel yönetimlerin kurumsal kapasitesini aşan adaletsiz bir sorumluluk transferine işaret ediyor.”
100 Milyonluk Ceza: Siyasi Baskı mı, Hayvan Koruma mı?
Özcan, hayvan bakımevleri ile ilgili olarak, Bodrum Belediyesi’ne 100 milyon liraya yakın, Milas Belediyesi’ne ise 1 milyon liralık ceza kesildiğini hatırlattı. Özcan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu cezalar, belediye bütçesini ciddi oranda tehdit ederken, Muğla’daki hiçbir yerel yönetime şimdiye dek 5199 sayılı Kanun kapsamında verilmesi öngörülen mali destek sağlanmamıştır.
Yerel yönetimlerin hayvanları korumak için yapması gereken işleri hakkıyla yerine getirmeleri için Bakanlık bütçesinden destek almaları gerekir. Aksi halde 5199 sayılı yasa uyarınca kesilecek cezalar, muhalif yerel yönetimlerin bütçesini işleyemez hale getiren politik cezalar olacaktır.
Muğla’daki belediyelere neden destek sağlanmıyor?
Önergede, 5199 sayılı yasa uyarınca hangi belediyelere ne kadar mali destek sağlandığı, Muğla’daki belediyelere neden destek sağlanmadığı ve hangi belediyelere ne oranda ceza kesildiği gibi soruların yanı sıra 2023’ten itibaren mikroçip uygulaması yapılan hayvan sayıları da sorgulanıyor. Özcan son olarak şunu söyledi: ”Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in dediği gibi ‘O yasa CHP’li belediyelere zımnen cinayet işle diyor. Biz bu cinayeti işlemeyiz…’ Partimiz sokaklarımızda çocuklarımızın, hayvanlarımızın birlikte yaşamını güven içerisinde sürdürebileceği politikaları savunmaya devam edecek.