40. yılını kutlayan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın bu yılki kazananlarına ödülleri takdim edildi. “Karikatürün Oscar’ları” olarak bilinen yarışmada İran’dan Mohammad Ali Khalaji’nin eseri birincilik ödülüne değer görüldü. Romanya’dan Marcel Claudiu Morariu’nun eseri ikincilik, Romanya’dan Pascal Gelu’nun eseri üçüncülük ödülüne değer bulunurken, ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ Ödülü ise Meksika’dan Camila de la Fuente’ye verildi.
Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 40’ıncı kez düzenlenen ve karikatür sanatının en prestijli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül takdimi, İstanbul’da gerçekleştirildi. Düzenlenen geceye jüri üyeleri, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri ile ödül kazanan sanatçılar katıldı.
Yarışmaya bu yıl 67 ülkeden 529 sanatçı, toplam 1.137 eserle katılım gösterdi. Yarışmanın değerlendirme süreci, alanında tanınmış ve dünya çapında saygınlık kazanmış karikatüristlerden oluşan uluslararası bir jüri tarafından gerçekleştirildi. Bu yılki jüri, Türkiye’den Gürbüz Doğan Ekşioğlu başkanlığında; Ercan Akyol (Türkiye), Rafael Correa (Brezilya), Piyale Madra (Türkiye), Firoozeh Mozaffari (İran), Tan Oral (Türkiye), Edel Rodriguez (ABD), Tjeerd Royaards (Hollanda) ve Ross Thomson (İngiltere) gibi isimlerden oluştu.
Yarışmanın kazananları, uluslararası jürinin titizlikle yaptığı değerlendirme toplantısının ardından açıklandı. Bu yıl birincilik ödülüne İran’dan Mohammad Ali Khalaji layık görülürken, Romanya’dan Marcel Claudiu Morariu ikincilik, yine Romanya’dan Pascal Gelu ise üçüncülük ödülüne hak kazandı.
Seçici Kurul ayrıca İran’dan Javad Takjoo ve Marzieh Khanizadeh Abyaneh, Türkiye’den Hamit Gış’a Başarı Ödülü verilmesine karar verdi.
‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ Özel Ödülü
Aydın Doğan Vakfı’nın, kız çocukları ve genç kadınların yaşamlarının her alanında eşit fırsatlara sahip olmalarını desteklemek amacıyla verdiği ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ Ödülü, bu yıl Meksika’dan “Camila de la Fuente’ye” takdim edildi. Bu ödül, yalnızca karikatür sanatında değil, aynı zamanda toplumsal farkındalık yaratmada da yarışmanın oynadığı önemli rolü gözler önüne seriyor.
Arzuhan Doğan Yalçındağ: “Özgürlük, hoşgörü ve eşitlik değerlerini çizgilerle yaşatmaya devam edeceğiz”
Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, törende yaptığı konuşmada yarışmanın uluslararası sanat dünyasındaki önemini şu sözlerle vurguladı:
“Her yıl dünyanın dört bir yanından farklı düşünce ve inançları karikatüre döken sanatçıları bir araya getiren yarışmamız, sanatın evrensel gücünü bir kez daha ortaya koydu. Karikatür sanatı, toplumun vicdanı ve belleği olarak, sessiz ama etkili bir biçimde bizlere yol gösteriyor. Yarışmamız, bu düşünceden hareketle, bugün dünyada ‘Karikatürlerin Oscar’ı’ olarak anılıyor. Farklı fikirlerin, kültürlerin ve duyguların dostça yarıştığı bir platform olmayı sürdürecek; özgürlük, hoşgörü ve eşitlik değerlerini çizgilerle yaşatmaya devam edeceğiz. Sanatın birleştirici gücüne inanıyor, tüm sanatçılara ve destek veren herkese teşekkür ediyorum.”
Birincilik ödülüne 6.000 dolar, ikincilik ödülüne 2.500 dolar, üçüncülük ödülüne 1.000 dolar, ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ Ödülü’ne ise 3.000 dolar takdim edildi. Başarı Ödülü kazanan üç sanatçı ise 500’er dolarlık ödülün sahibi oldu.
Öte yandan, yarışmada ödül kazanan sanatçılar 1 Ekim tarihinde, Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi’nde, Bağcılar Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Bahçelievler Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin de katılımıyla gerçekleşen karikatür atölye çalışmasında bir araya gelerek deneyimlerini paylaştılar.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, bugüne kadar dünyanın dört bir yanından 9.000’i aşkın sanatçıyı ve eserlerini buluşturdu. Yarışmanın zengin arşivine Aydın Doğan Vakfı Sanal Müze web sitesinden ulaşabilirsiniz. Sanatın evrensel diliyle hoşgörü, eşitlik ve özgürlük değerlerini yaşatmaya devam eden yarışma, önümüzdeki yıllarda da farklı fikirlerin ve kültürlerin dostça buluştuğu bir platform olmayı sürdürecek.