• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Kadınların BizBizze gücü

Aylin Saraçoğlu by Aylin Saraçoğlu
14 Mart 2022
in İş Dünyası, Yazarlar
0
Kadınların BizBizze gücü
0
SHARES
32
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Girişimcilikte kadın dayanışması Anadolu’ya yayılarak büyüyor

 BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği, iş kurmak veya işini büyütmek isteyen kadın girişimcileri desteklemek üzere yeni programına başvuruları kabul etmeye başlıyor. Tüm Türkiye çapında başvurulara açık olacak programa adaylar seçilirken kadın girişimciliği ve kadın istihdamının düşük olduğu yerlerdeki kişilere pozitif ayırımcılık uygulanacak.

BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği girişimci olmak veya girişimlerini büyütmek isteyen kadınlara güç vermeye devam ediyor. BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği kurulduğu 2017 yılından bu yana kadınlara yönelik destek ve güçlendirme programları ile kadın dayanışmasında ön saflarda yer alarak, örnek oluyor.

Yeni dönemde Kanada Büyükelçiliği tarafından yürütülen Yerel Girişimler için Kanada Fonu desteği ile Türkiye’deki Kadın Girişimcileri Güçlendirmek İçin BizBizze Destek Programı hayata geçiriliyor. Bu program ile amaç, iş kurmak veya işini büyümek isteyen kadın girişimcilere destek sunabilmek. Programa başvurular 14 Mart – 1 Nisan 2022 tarihleri arasında açık olacak. Başvuruları BizBizze’nin web sayfası aracılığıyla online olarak alınıyor. Başvuru rehberi ve formuna sosyal medya hesapları üzerinden erişmek de mümkün. BizBizze bugüne dek 6 farklı dönemde girişimcilik programı açmıştı. Bu sefer bir ilk özelliği taşıyor çünkü ilk defa tüm Türkiye çapında başvurulara açık olunacak. Üstelik kadın girişimciliği ve kadın istihdamı oranının düşük olduğu kentlerden gelen başvurulara öncelik tanınacak. Programın her aşaması online yürütülecek.

Henüz iş kurmamış bir iş fikri bulunan ve yakın gelecekte iş kurmayı düşünen kadın girişimci adayları ve sahip olduğu işi büyütmek isteyen girişimci kadınlardan oluşan 2 ayrı eğitim grubu oluşturulması planlanıyor. Kanada Büyükelçiliği tarafından yürütülen Yerel Girişimler için Kanada Fonu desteği ile yürütülecek yeni programa 75 kadın girişimcinin kabul edilmesi öngörülüyor.

Formu doldurup ön elemeden geçen tüm başvuru sahipleri kişilik envanteri uygulaması ve birebir gerçekleşen yaklaşık 1 saatlik bir rehberlik görüşmesi hizmetinden faydalanabilecek. Bu görüşme sonrası programa kabul edilecek adaylar ise 75 saatlik bir girişimcilik eğitimi alacak, eğitimlerle eş zamanlı olarak birebir koçluk desteği de sağlanacak. Son aşamada ise katılımcılar alanında uzman girişimci ve profesyonellerle eşleştirildikleri bir mentörlük programına dahil edilecekler.

Başvurular değerlendirilirken öncelikle kadın girişimciliği ve istidamının düşük olduğu kentlerdeki kadınlardan başlayarak Türkiye’nin tüm bölgelerinden zengin bir katılımcı profiline ulaşmak hedefleniyor. Programın hedefleri ile katılımcıların beklentilerinin uyumu da kabul kriterleri arasında. Örneğin somut olarak yakın gelecekte iş kurmak, yeni satış kanallarına, yeni pazarlara açılmak gibi…

Kadın girişimciliği oranı çok düşük

Resmi verilere baktığımızda Türkiye’de ekonomik yaşama kadınların katılımının arzu edilenin çok gerisinde olduğunu hatırlatan BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özden Anık Tekir, şunları söyledi: “Nüfusun yarısını kadınlar oluşturduğu halde raporlara göre Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı yüzde 45,7, bu oran kadınlarda yüzde 28,7, erkeklerde ise yüzde 63,1.  Yani her 10 kadından yalnızca 3’ü resmi olarak ücretli çalışan statüsünde oluyor. İş sahibi olma konusunda da durum farklı değil. 2019 verilerine göre Türkiye’de kadın girişimcilik oranı yüzde 8. “

Erkek/kadın oranına göre Türkiye’yi diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda kadınların girişimcilik faaliyetine katılım oranının düşük olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kadınların girişimcilik faaliyetine katılımı bakımından en düşük ülkedir. Türkiye’den sonra kadın girişimci oranın düşük olduğu ülkeler İsveç (2,37:1), Slovenya (2,32:1) ve Yunanistan (2,25:1)’tır. Brezilya’da bu oran 1,07:1 olup erkek kadın girişimci oranı hemen hemen birebirdir. Çin ve A.B.D kadın girişimci oranı yüksek olup her 10 kadın girişimciye karşın 12 erkek girişimci vardır.

Verilerin de Türkiye’de kadınların istihdam ve girişimcilik konusunda güçlendirilmesi ve ekonomik hayata katılımının desteklenmesi gerektiğini gösterdiğine işaret eden BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özden Anık Tekir, sözlerine şunları ekledi: “Geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyetçi yapısal mekanizmalar, kadınların desteklenmesini gerekli kılan unsurların başında geliyor. Cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle, kadınların bir iş kurmak için gerekli ağlara, finansal kaynaklara ve bilgilere erişmeleri erkeklere göre daha zor oluyor. Ülkemizi bir yandan dünya trendine yaklaştırmak, bir yandan da ekonomik açıdan daha adil ve sürdürülebilir bir sisteme kavuşmak için kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması gerekiyor. Türkiye’nin gelişmesi için bunun şart olduğunu tüm toplumsal aktörlerin gördüğü bir dönemde yaşıyoruz.”

BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği

BizBizze, 2017 yılında B-Fit’in kurucusu Bedriye Hülya’nın öncülüğünde bir “inisiyatif” olarak yola çıktı. Kadın girişimciliği ve kadın istihdamına yönelik bir proje yılının tamamlanmasının ardından bu inisiyatif 5 Aralık 2017’de BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği’ne dönüşerek bir tüzel kişiliğe kavuştu. Derneğin 11 kurucu üyesi bulunuyor. Bu kurucu üyelerin tamamı BizBizze’nin inisiyatif olarak çalışma yürüttüğü 2017 yılında projenin parçası olan isimlerden oluşuyor.

Dernek olarak kuruluş sürecinin tamamlanmasının ardından farklı dönemlerde BizBizze Girişimcilik ve BizBizze İşe 5 Adım Programlarını hayata geçirerek kadınlara yönelik destek ve güçlendirme programları yürüttü. Programlara eğitmen, koç, mentor olarak destek veren gönüllüleri ve tabi en önemlisi program mezunu kadın girişimcilerin ve profesyonellerin üyeliği ile büyüdü.

BizBizze düzenlediği girişimcilik ve İşe 5 adım programlarıyla kadınların iş kurma ya da iş bulma süreçlerinde ihtiyaçları olan bilgi donanıma erişmelerini sağlıyor. Onları güçlendirecek ağlar kuruyor. Deneyim aktarımı ve bilgi paylaşımına imkan verecek bir çember oluşturuyor.

Programlar rehberlik, eğitim, mentörlük, koçluk ve danışmanlık bacaklarından oluşuyor. BizBizze’nin program kapsamında verdiği rehberlik hizmeti ve koçluk desteği ile kadınların kendilerinin güçlü yanları ve gelişime açık noktalarını fark etmesini sağlarken bir yandan da kişisel olarak karşılaştığı zorluk ve engelleri aşması için farkındalık sağlayan araç ve yöntemler keşfetmesini sağlıyor. Kadınların kendilerini keşfetmeleri, ne istedikleri konusunda netleşmeleri ve bunu yapabilmeleri için farklı araç ve yöntemler öğrenmeleri BizBizze programlarının özgün yanlarından ve hedeflerinden birisi.

Eğitimler ile temel girişimcilik bilgisi ve becerileri dışında kişisel gelişim ve liderlik konusunda da donanım sahibi olurlarken mentör desteği ile alanında tecrübeli isimlerle deneyim paylaşımı imkanına kavuşmuş oluyorlar.

BizBizze’nin proje olarak yola çıktığı 2016’dan bugüne düzenlediği girişimcilik ve İşe 5 Adım programlarına 400’den fazla kadın katıldı. Programa katılan kadınların 70’i ticarete atılarak kendi işini kurdu. Son 2 yılda BizBizze girişimcilik programını tamamlayan kadınların yüzde 78’i işlerinde gelir artışı elde etti. Yine son 2 yılda programa katılan kadınlarla yapılan değerlendirme çalışmaları sonucunda katılımcıların yüzde 75’i BizBizze sayesinde işbirliği ve network imkanına eriştiklerini söyledi.  Katılımcıların yüzde 30’u sahip oldukları işlerin kurumsallaştırılmasında BiBizze’nin güçlü etkisi olduğunu söyledi.

 

Önceki Yazı

Çağdaş sanatın yeni kuşak temsilcilerinden Nilüfer Yıldırım “Muse And Memory” ile Galeri Diani’de

Sonraki Yazı

Şık bir gelecek için İstanbul Moda Haftası dünya sahnesinde

Aylin Saraçoğlu

Aylin Saraçoğlu

Sonraki Yazı
Şık bir gelecek için İstanbul Moda Haftası dünya sahnesinde

Şık bir gelecek için İstanbul Moda Haftası dünya sahnesinde

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası : “Tarım ve Doğa Sermayeye Peşkeş çekilmeyecek Kadar Değerlidir”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası : “Tarım ve Doğa Sermayeye Peşkeş çekilmeyecek Kadar Değerlidir”

21 Haziran 2025
İzmir iklim krizinde dünyaya öncü oluyor

İzmir iklim krizinde dünyaya öncü oluyor

21 Haziran 2025
Nöroloji Uzmanı Dr. Nurgül Gürgen : “Hareket Edemiyorlar Ama Duyuyorlar: ALS’li Bireyler İçin Sessiz Çığlık”

Nöroloji Uzmanı Dr. Nurgül Gürgen : “Hareket Edemiyorlar Ama Duyuyorlar: ALS’li Bireyler İçin Sessiz Çığlık”

21 Haziran 2025
Çin Uluslararası İthalat Fuarı’ndan Türk firmalarına davet

Çin Uluslararası İthalat Fuarı’ndan Türk firmalarına davet

21 Haziran 2025

Son Yazılar

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası : “Tarım ve Doğa Sermayeye Peşkeş çekilmeyecek Kadar Değerlidir”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası : “Tarım ve Doğa Sermayeye Peşkeş çekilmeyecek Kadar Değerlidir”

21 Haziran 2025
İzmir iklim krizinde dünyaya öncü oluyor

İzmir iklim krizinde dünyaya öncü oluyor

21 Haziran 2025
Nöroloji Uzmanı Dr. Nurgül Gürgen : “Hareket Edemiyorlar Ama Duyuyorlar: ALS’li Bireyler İçin Sessiz Çığlık”

Nöroloji Uzmanı Dr. Nurgül Gürgen : “Hareket Edemiyorlar Ama Duyuyorlar: ALS’li Bireyler İçin Sessiz Çığlık”

21 Haziran 2025
Çin Uluslararası İthalat Fuarı’ndan Türk firmalarına davet

Çin Uluslararası İthalat Fuarı’ndan Türk firmalarına davet

21 Haziran 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası : “Tarım ve Doğa Sermayeye Peşkeş çekilmeyecek Kadar Değerlidir”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası : “Tarım ve Doğa Sermayeye Peşkeş çekilmeyecek Kadar Değerlidir”

21 Haziran 2025
İzmir iklim krizinde dünyaya öncü oluyor

İzmir iklim krizinde dünyaya öncü oluyor

21 Haziran 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.