• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Diyetisyen İrem Aksoy : “Bayramda Et Tüketiminizi Sağlıklı Planlayın”

Güncel Kadın by Güncel Kadın
3 Haziran 2025
in Sağlık
0
Diyetisyen İrem Aksoy : “Bayramda Et Tüketiminizi Sağlıklı Planlayın”
0
SHARES
3
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Kırmızı etin fazla tüketilmesi; yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı, hipertansiyon, kalp krizi, böbrek sorunları ve gut hastalığı gibi pek çok soruna davetiye çıkarabiliyor. Özellikle et tüketiminin ve sıcakların arttığı bayram döneminde yeterli sıvı almak, egzersiz yapmak, sağlıklı bir et tüketimini benimsemek ve sürdürebilmek önemli.  Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy, bu konuda bazı önemli hususları hatırlatarak sağlıklı öneriler paylaştı.

1- Kurban etini hemen tüketmeyin

Kurban kesiminden sonra etin 12-24 saat aralığında serin bir ortamda (4 derece civarı) bekletilmesi gerekiyor. Dinlendirmeden tüketilen etler, hem pişirme hem de daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

2- Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın

Et pişirme şekli sadece lezzet değil, sağlık açısından da önemli. Pişirmede kızartma ve yağda kavurma yerine; kendi yağında pişirme, fırınlama, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemleri tercih edin. Unutmayın; yüksek ısıda hızlı pişirme yöntemleri, kanserojen bileşiklerin ortaya çıkmasını destekler. Dolayısıyla düşük ısıda yavaş bir pişirme şekli çok daha sağlıklıdır.

Eti ızgarada veya mangalda pişirirken, et ile ateş arasında en az en az 15-20 cm uzaklık olmalı, etler sık sık çevrilerek kömürleşme olmadan pişirilmelidir. Eğer etler kavurma şeklinde tüketilecekse az yağlı kısımları tercih edilmeli, hayvansal kaynaklı yağlar eklemeden kendi yağında kısık ateşte, uzun sürede pişirilmelidir.

3- Et menülerinizi sebze ve tahıllarla dengeleyin.

Et yemekleriyle beraber bol lifli sebzeler ve tam tahıllar tüketilirse, hem sindirim kolaylaşır hem de dengeli bir öğün sağlanmış olur. Bağırsak sağlığını ve hareketlerini desteklemek amacıyla, et tüketirken beraberinde yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotik kaynaklar tercih edebilirsiniz.

4- Aşırı et tüketiminden kaçının

Bayram boyunca kontrolsüz ve aşırı ölçüde kırmızı et tüketimi; sindirim sorunları, kabızlık, mide hazımsızlığı/rahatsızlığı ve uzun vadede kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Hipertansiyon, damar sertliği gibi kronik kalp damar hastalıklarına zemin hazırlamaması için dikkatli ve ölçülü tüketmekte fayda var.

5- Tatlı tercihlerinize dikkat edin

Bayramda özellikle diyabet hastaları, obezite, kolesterol ya da tansiyon sorunu olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekir. Şerbetli-yüksek kalorili tatlılar yerine taze meyve, meyveli ve sütlü hafif tatlılar daha doğru tercihlerdir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy, tüm bu önerilerin yanı sıra; sıcak havalarda günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini söylüyor ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi, haftada en az 150 dakika egzersiz/yürüyüş yapılması gerektiğini hatırlatıyor.

Önceki Yazı

Dokuz Eylül Üniversitesi, 2. Uluslararası Hafta etkinliği düzenledi

Sonraki Yazı

TP Türkiye, Contact Center World Awards’ta iki altın ödüle layık görüldü!

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
TP Türkiye, Contact Center World Awards’ta iki altın ödüle layık görüldü!

TP Türkiye, Contact Center World Awards’ta iki altın ödüle layık görüldü!

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Dünya çevre gününde gençlerden bakanlığa çağrı: “Güçlü bir iklim hedefi gençlerin geleceği için bir taahütnamedir”

Dünya çevre gününde gençlerden bakanlığa çağrı: “Güçlü bir iklim hedefi gençlerin geleceği için bir taahütnamedir”

4 Haziran 2025
Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünya plastik içinde boğuluyor…”

Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünya plastik içinde boğuluyor…”

4 Haziran 2025
Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop : “Fuarlar Potansiyeli Ortaya Çıkarır”

Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop : “Fuarlar Potansiyeli Ortaya Çıkarır”

4 Haziran 2025
65’inden sonra öğrenci oldular, Üniversiteli gençlerden ders aldılar!

65’inden sonra öğrenci oldular, Üniversiteli gençlerden ders aldılar!

4 Haziran 2025

Son Yazılar

Dünya çevre gününde gençlerden bakanlığa çağrı: “Güçlü bir iklim hedefi gençlerin geleceği için bir taahütnamedir”

Dünya çevre gününde gençlerden bakanlığa çağrı: “Güçlü bir iklim hedefi gençlerin geleceği için bir taahütnamedir”

4 Haziran 2025
Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünya plastik içinde boğuluyor…”

Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünya plastik içinde boğuluyor…”

4 Haziran 2025
Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop : “Fuarlar Potansiyeli Ortaya Çıkarır”

Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop : “Fuarlar Potansiyeli Ortaya Çıkarır”

4 Haziran 2025
65’inden sonra öğrenci oldular, Üniversiteli gençlerden ders aldılar!

65’inden sonra öğrenci oldular, Üniversiteli gençlerden ders aldılar!

4 Haziran 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Dünya çevre gününde gençlerden bakanlığa çağrı: “Güçlü bir iklim hedefi gençlerin geleceği için bir taahütnamedir”

Dünya çevre gününde gençlerden bakanlığa çağrı: “Güçlü bir iklim hedefi gençlerin geleceği için bir taahütnamedir”

4 Haziran 2025
Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünya plastik içinde boğuluyor…”

Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünya plastik içinde boğuluyor…”

4 Haziran 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.