• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Ağzımızın tadı burnumuzdan geliyor

Güncel Kadın by Güncel Kadın
27 Şubat 2023
in Güncel Haberler
0
Ağzımızın tadı burnumuzdan geliyor
0
SHARES
13
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Koku hayatımızda sandığımızdan fazla önem taşıyor. Hayat boyu biriktirdiğimiz anılarımıza kokular da eşlik ediyor ve asla unutulmuyor. Tüketici tercihleri ve seçimlerinde en etkili faktörlerden biri olan koku, gıda sektörünün de gündeminde. Yediklerimizi ve içtiklerimizi seçerken önce kokusuna sonra tadına bakıyoruz. Vanilyanın tatlı kokusu, kahvenin ortama yaydığı cezbedici koku, lezzetinden önce algılanıyor. Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı, bir ürünün lezzetini oluşturan en önemli bileşenlerin gıdalardaki koku ve aroma molekülleri olduğunu belirtiyor. Alanında uzman eğitmenlerce sektör profesyonellerine yönelik düzenleyecekleri Koku Atölyesi’nde, koku alma duyumuzun tat alma duyumuzu nasıl etkilediğine yönelik değerli bilgiler sunacaklarını söyleyen Bahçekapılı, tüketicileri anlamanın her geçen gün daha fazla önem kazandığının altını çizdi.

Koku; dünyayı nasıl algıladığımız, duygularımız ve davranışlarımız üzerinde önemli bir etkiye sahip. Hayatımız boyunca kokularla birlikte pek çok anıyı da biriktirdiğimiz kişisel koku kütüphaneleri oluşturuyoruz. Tanıdık bir koku ile birlikte koku kütüphanemizden çıkagelen anılarımızın canlanmasının sebebi de işte bu… Koku algısı, yediklerimiz ve içtiklerimize dair seçimlerimizi doğrudan etkiliyor. Gıda, içecek, ambalaj, kozmetik gibi yaşamın her alanına dokunan kritik sektörlerde, sektöre özel eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan Karma Grup, Döhler iş birliği ile 17 Mart’ta düzenleyeceği Koku Atölyesi’nde koku alma duyumuzu etkileyen tüm unsurları uzman isimlerce masaya yatıracak.

Yiyecek ve içeceklerin lezzetini kokusu ile algılıyoruz

Tat alma duyusunun, koku alma duyusundan büyük ölçüde etkilendiğini belirten Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı, şunları söyledi: “Bir kişinin kokuları tanıma, tanımlama ve değerlendirme becerileri olan koku algısı, koku duyularının çalışmasıyla yakından ilgilidir ve koku moleküllerinin burun içindeki reseptörlere bağlanması sonucu ortaya çıkar. Bir ürünün lezzetini oluşturan en önemli bileşenler gıdalardaki koku ve aroma molekülleridir. Tat alma duyusu, koku alma duyusundan büyük ölçüde etkilenir. Tat yoluyla aldığımızı sandığımız duyusal özelliklerin yüzde 70’inden fazlası aslında koku alma duyumuzla ilişkili. Tat alma duyumuz sadece acıyı, tuzluyu, tatlıyı ve ekşiyi ayırt etmemizi sağlar. Bize tat alma duyumuzun çoğunu veren, gıdalardaki koku/aroma molekülleri. Yemek yediğimizde, koku ve aroma molekülleri ağız ve burun arasında dolaşır. Koku molekülleri burun boşluğunda koku alıcı nöronlarla buluşur ve beyne mesaj gönderir. Baskın görüşe göre gıda kokuları tat artırıcı niteliklerini, o tat ile güçlü bir şekilde ilişkili olan gıdalarla birlikte değerlendirilmelerinin sonucu olarak kazanır”.

Vanilyanın tadı acı ama kokusu tatlı…

Tatların nasıl algılandığı konusunda örnekler de paylaşan Bahçekapılı, “Örneğin, çoğu insan vanilya, karamel ve çileği tatlı kokulu olarak tanımlar. Vanilya bu açıdan özellikle ilgi çekicidir çünkü vanilya baklalarının tadı aslında çok acıdır. Bununla birlikte, dondurmadan kolalı içeceklere kadar çok çeşitli tatlı ürünlerde vanilya özü bulunur. Tüketicilerin çoğu vanilya aromasını tatlılıkla ilişkilendirir. Bir başka örneği de domates pürelerinden vermek mümkün. Duyusal analiz ile ilgili bir çalışmada kokusu kısmen giderilmiş domates pürelerine belirli ‘tatlı’ domates aromaları eklendiğinde, eğitimli duyusal analiz panelistleri analiz esnasında domates pürelerinin tatlılık derecelerinin arttığı yönünde görüş bildiriyor. Tüketiciler belirli bir aromaya sahip ürünlerden belirli bir tat alma beklentisine girer. Gıda ürünlerinde tatlılığa sebep olan faktör, bu uçucu aromaların çeşitli kombinasyonları ile ekstra bir tatlılık ilave edilmeksizin sağlanır” dedi.

Kokular hafızamızdaki anıları çağırıyor…

Kokular hafızamızda biriken anıları çağrıştırırken bir yandan da yeni deneyimlerle anıları oluşturuyor. Tüketicilerin, bir ürünü tercih ederken ürünün bizde yarattığı etki ve anılarımıza dokunması önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Tüketiciler tarafından beğenilen bir kokunun tüketici davranışları üzerindeki pozitif etkisinin yeni ürün geliştirme noktasında sıkça değerlendirildiğine vurgu yapan Sinem Bahçekapılı, gıda ve içecek başta olmak üzere tüm sektörler için kritik önemde olduğunu da ifade etti.

Karma Grup, 17 Mart’ta Koku Atölyesi düzenliyor…

Koku Atölyesi’nde katılımcıların koku alma duyumuzun tat alma duyumuzu nasıl harekete geçirdiğini inceleme fırsatı bulacağını dile getiren Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı, “Tükettiğimiz gıdaların tat, koku ve dokusunun toplamı o gıdayı nasıl tanımladığımızın bir özeti. Konusunda uzman eğitmenler ile sektör profesyonellerine yönelik düzenleyeceğimiz Koku Atölyesi’nde; koku alma duyumuzun tat alma duyumuzu nasıl ve ne derece etkilediğini derinlemesine ele alacağız. Koku fizyolojisi, koku profilleme, duyusal analiz uygulamalarında panelist seçimi ve eğitiminde kullanılan koku teknikleri hakkında katılımcılara işlerini geliştirebilecekleri değerli bilgiler vereceğiz. Atölye çalışmalarımızı Döhler’in desteği ve iş birliği ile 17 Mart’ta Workinton Kozyatağı AND’da hayata geçireceğiz” diye konuştu.

  • Koku Algılama Faktörleri/Koku Fizyolojisi-Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven
  • Koku Profilleri – Döhler
  • Duyusal Analiz için Panelist Seçimi/Eğitimi’nde Koku Uygulamaları-Dr. Tuğba Özdal
  • Kokuların Tanımlanması Testi
  • Aromaların Tanımlanması Testi
  • Koku Profillerinin Belirlenmesi Testi
  • Koku Farklılıklarının Algılanması Testi
  • Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven
  • Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Özdal
  • Döhler Ar-Ge Direktörü Eser Küreli
  • Döhler Duyusal Analiz Bölümü Müdürü Yasemin Şengül
Önceki Yazı

Doğru bilgi ve bilgilendirmenin önemi bir kere daha anlaşıldı

Sonraki Yazı

AKM’de sahnelenecek olan Richard’ın gelirleri depremzedelerle paylaşılacak

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
AKM’de sahnelenecek olan Richard’ın gelirleri depremzedelerle paylaşılacak

AKM'de sahnelenecek olan Richard'ın gelirleri depremzedelerle paylaşılacak

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
📍 Astroloji Yolculuğu : Jüpiter Yengeç Burcunda (9 Haziran 2025 – 30 Haziran 2026)

📍 Astroloji Yolculuğu : Jüpiter Yengeç Burcunda (9 Haziran 2025 – 30 Haziran 2026)

15 Haziran 2025
Sanatın kalbi “Opera ve Bale” ile Denizli’de attı

Sanatın kalbi “Opera ve Bale” ile Denizli’de attı

15 Haziran 2025
Dr. Bahar Zeynep Barut : Kadının İçindeki Erkek, Erkeğin İçindeki Pamuk Prenses: Modern İlişkilerde Ters Yüz Edilen Roller

Dr. Bahar Zeynep Barut : Kadının İçindeki Erkek, Erkeğin İçindeki Pamuk Prenses: Modern İlişkilerde Ters Yüz Edilen Roller

15 Haziran 2025
EGİAD, Paris’te VivaTech 2025 Fuarı ve Uluslararası İş Birliği Temaslarına katıldı

EGİAD, Paris’te VivaTech 2025 Fuarı ve Uluslararası İş Birliği Temaslarına katıldı

15 Haziran 2025

Son Yazılar

📍 Astroloji Yolculuğu : Jüpiter Yengeç Burcunda (9 Haziran 2025 – 30 Haziran 2026)

📍 Astroloji Yolculuğu : Jüpiter Yengeç Burcunda (9 Haziran 2025 – 30 Haziran 2026)

15 Haziran 2025
Sanatın kalbi “Opera ve Bale” ile Denizli’de attı

Sanatın kalbi “Opera ve Bale” ile Denizli’de attı

15 Haziran 2025
Dr. Bahar Zeynep Barut : Kadının İçindeki Erkek, Erkeğin İçindeki Pamuk Prenses: Modern İlişkilerde Ters Yüz Edilen Roller

Dr. Bahar Zeynep Barut : Kadının İçindeki Erkek, Erkeğin İçindeki Pamuk Prenses: Modern İlişkilerde Ters Yüz Edilen Roller

15 Haziran 2025
EGİAD, Paris’te VivaTech 2025 Fuarı ve Uluslararası İş Birliği Temaslarına katıldı

EGİAD, Paris’te VivaTech 2025 Fuarı ve Uluslararası İş Birliği Temaslarına katıldı

15 Haziran 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

📍 Astroloji Yolculuğu : Jüpiter Yengeç Burcunda (9 Haziran 2025 – 30 Haziran 2026)

📍 Astroloji Yolculuğu : Jüpiter Yengeç Burcunda (9 Haziran 2025 – 30 Haziran 2026)

15 Haziran 2025
Sanatın kalbi “Opera ve Bale” ile Denizli’de attı

Sanatın kalbi “Opera ve Bale” ile Denizli’de attı

15 Haziran 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.