• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

“Mutfakta inovasyona değil sunuma ihtiyacımız var”

Güncel Kadın by Güncel Kadın
15 Eylül 2024
in Güncel Haberler
0
“Mutfakta inovasyona değil sunuma ihtiyacımız var”
0
SHARES
9
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

“Genç kızlar artık mutfağa girmiyor, hepsi getirci oldu”

Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gaziantepli ünlü şef Tahir Tekin Öztan, Türk mutfağının inovasyona değil sunuma ihtiyacı olduğunu belirterek, “Lezzetlerimizin özünü korumalı, reçetelerini nesilden nesile aktarmalıyız” dedi.

Gastroantep Kültür Yolu Festivali kapsamında  düzenlenen “Mutfakta Ata Mirası Projeleri ile Geleneksel Yemeklerin Markalaşması & Ekonomik Değer Yaratma Potansiyeli” konulu panelde konuşan Tahir Tekin Öztan, gastronominin çok önemli bir güç olduğunu belirterek, gelenekten gelen lezzetlerin geleceğe doğru bir şekilde aktarılmasının önemine dikkat çekti.

LEZZET ON NUMARA, SUNUMDA SINIFTA KALIYORUZ

Gaziantep mutfağının İstanbul’daki en başarılı temsilcilerinden birisi olan ünlü şef Tahir Tekin Öztan, Türk mutfağına hizmet etmek isteyen herkesin yemeklerimizin özüne sadık kalarak aslını koruması gerektiğini söyledi. Öztan, “Aksi taktirde bir çiğköfte yaparken birisi nar pekmezi koysun, birisi ceviz koysun, birisi başka bir şey koysun diyelim. Aradan elli yıl geçtikten sonra bunun aslı nedir diye sorduğunuzda cevap bulamazsınız. Artık geçmiş olsun, demekten başka bir şey kalmıyor. Türk mutfağının inovasyona ihtiyacı yok. Türk mutfağının sunuma ihtiyacı var. Lezzeti veriyoruz ama sunumda sınıfta kalıyoruz. Bazen insan bir yapar on gösterir. Biz ise on yapıp bir gösteriyoruz. Sizin için çok basit gibi görünen bir şey başkaları için çok önemli oluyor. Mesela İtalyanlar bir yemeği anlatırken, tarladan başlıyorlar. Tarladan sofraya gelene kadar ilgi çekici bir hikaye ortaya çıkıyor” diye konuştu.

HER MEVSİM FARKLI KEBAPLARIMIZ VAR

Gaziantep mutfağının özelliklerini anlatan Öztan, mutfağımızın zenginliğini şöyle anlattı: “Mesela Antep’in kendi adıyla anılan bir kebabı yoktur, derler. Bu çok normal. Çünkü Gaziantep’in o kadar çok kebabı var ki, hangisini Gaziantep kebabı diye isimlendireceksiniz? Gaziantep’te her mevsimin ayrı kebabı var. Kışın soğan kebabını, baharda keme kebabını, yeni dünya kebabını yersiniz. Yazın alinazik yersiniz. Bizim her mevsim ayrı kebaplarımız var. Meyvelerle yapılan çok çeşitli kebaplarımız var. Bizim yemek kültürümüzde, geleneğimizde meyvelerle, sebzelerle yapılan çok sayıda kebabımız var.”

GASTRONOMİYİ BEKLEYEN TEHLİKE

Gaziantep mutfağını bekleyen tehlikelere de dikkat çeken Öztan, internet üzerindeki uygulamalar aracılığıyla lokanta ve restaurantlardan evlere yemek servisi yapılmasının çok yaygınlaştığına vurgu yaptı. Öztan, “Şu anda getir diye bir sistem var. Herkes getir, getir… Tüm genç kızlarımız getirci oldu.  Genç kızlarımız o yemeklerin nasıl yapıldığını bilmiyor, annesinin mutfağına girmiyor. Sonuçta da lezzetlerimiz, değerlerimiz unutuluyor” şeklinde konuştu.

REÇETELERİ GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ

Öztan, panelde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Çok önemli bir konu var. Yemeklerimizin, tatlılarımızın reçetelerini korumamız lazım. Mesela biz 50 ile 80 yaş arasındaki kadınların reçetelerinden oluşan bir kitap yazdık. Onlar bize annelerinden hatta nelerinden aldıkları reçeteleri verdiler. Böylece 150 yıl önceki reçeteleri kayıt altına almış olduk. Gastronomi çok önemli bir güçtür, değerdir. Bunun kıymetini bilelim ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktaralım.”

Gazeteci Gila Benmayör’ün moderatörlüğünde gerçekleşen panele ayrıca, Hışvahan Kurucusu & Şefi Mine Özmen, Onbaşılar Kebap Sahibi Tayyar Zaimoğlu, Develi Grup Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Develi ve Güllüoğlu Baklavalarının Temsilcisi Ömer Güllü de konuşmacı olarak katıldı.

Tags: Gaziantepmutfakyemek
Önceki Yazı

Sağlıklı yaş almanın geleceği

Sonraki Yazı

İpek yolu mektupları yarışması başlıyor

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
İpek yolu mektupları yarışması başlıyor

İpek yolu mektupları yarışması başlıyor

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Bizim mahallenin halleri güldürürken düşündürdü

Bizim mahallenin halleri güldürürken düşündürdü

9 Mayıs 2025
Yükselen Yıldız Masal’dan yeni bir hit : “Yandım”

Yükselen Yıldız Masal’dan yeni bir hit : “Yandım”

9 Mayıs 2025
Hande Mehan zamanı!

Hande Mehan sesinden Teoman klasiği

9 Mayıs 2025
Semra Kosovalı: Hergün dolandırılıyoruz

Semra Kosovalı: Hergün dolandırılıyoruz

9 Mayıs 2025

Son Yazılar

Bizim mahallenin halleri güldürürken düşündürdü

Bizim mahallenin halleri güldürürken düşündürdü

9 Mayıs 2025
Yükselen Yıldız Masal’dan yeni bir hit : “Yandım”

Yükselen Yıldız Masal’dan yeni bir hit : “Yandım”

9 Mayıs 2025
Hande Mehan zamanı!

Hande Mehan sesinden Teoman klasiği

9 Mayıs 2025
Semra Kosovalı: Hergün dolandırılıyoruz

Semra Kosovalı: Hergün dolandırılıyoruz

9 Mayıs 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Bizim mahallenin halleri güldürürken düşündürdü

Bizim mahallenin halleri güldürürken düşündürdü

9 Mayıs 2025
Yükselen Yıldız Masal’dan yeni bir hit : “Yandım”

Yükselen Yıldız Masal’dan yeni bir hit : “Yandım”

9 Mayıs 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.