• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Kurban kesiminde ve kesim sonrası taşıma, depolama, Tüketim aşamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar

Güncel Kadın by Güncel Kadın
9 Temmuz 2022
in Güncel Haberler
0
Kurban kesiminde ve kesim sonrası taşıma, depolama, Tüketim aşamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar
0
SHARES
17
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Kurban kesiminde ve kesim sonrası taşıma, depolama ve tüketim aşamalarında gıda güvenliği riskleri göz önünde bulundurulmalı ve bu noktalara dikkat edilmelidir.

Kurban alınan ve kesim gerçekleştirilen yerin yerel yönetimler tarafından belirlendiğinden, bu süreçlerin Veteriner Hekim kontrolünde gerçekleştirildiğinden ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da denetlendiğinden emin olunmalıdır

Hayvan kesilmeden önce 12 saat dinlendirilmeli ve strese girmesi engellenmelidir. Bu 12 saat süresince sakatatlardaki mikrobiyal yükün artmaması için hayvana yalnızca su verilmeli, yem verilmemelidir.

Kesim işlemi profesyoneller tarafından hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli, kesim sırasında hayvan strese sokulmamalı ve kesim sırasını bekleyen hayvanların da kesilen hayvanları görmesi engellenmelidir.

Kesim esnasında ya da kesim sonrasında hayvanın kanı insanlara ve çevreye bulaştırılmamalı, kontrollü bir şekilde uzaklaştırılmalıdır.

Kurban kesildikten sonra parçalanan etler hemen poşete konulmamalı, güneş görmeyen hava akışının olduğu serin bir ortamda 1 saat süreyle dinlendirilmelidir. Dinlendirme sırasında kurban etine toprak, toz, dışkı bulaşmadığından ve sakatatlarla temas etmediğinden emin olunmalıdır.

Bir süre serin ortamda dinlendirildikten sonra temiz ve önceden kullanılmamış gıdaya uygun poşetlerle poşetlenen etin hala kas kütlesi olduğu bilinmeli, tüketilebilir ete dönüşmesi için en az 24 saat +4 derecede buzdolabında dinlendirilmesi sağlanmalıdır.

Et pişirilmeden önce yıkanmadan doğrudan pişirilmelidir. Etin yıkanmasıyla birlikte et yüzeyindeki mikroorganizmaların sıçrayan su vasıtasıyla lavaboya ve tezgâha bulaşacağı ve dolaylı yoldan eve yayılacağı ve sağlık sorunları yaratabileceği unutulmamalıdır.

Etin pişirilmesi sırasında çiğ etle temas sonrasında eller yıkanmalı, çiğ ete temas eden mutfak ekipmanlarıyla pişmiş ete temas edilmemelidir.

Buzdolabında saklanacak etin kanının diğer gıdalara bulaşması önlenmelidir. Bunun için saklanacak et ayrı bir dolapta ya da rafta saklanmalı, etin saklandığı poşetin ağzının iyice kapatıldığından ve poşette delik bulunmadığından emin olunmalıdır.

Daha sonra tüketilecek etler -18 derecede saklanmalı, tüketileceği zaman 1 gün öncesinden buzdolabına alınarak çözündürülmeli, çözündürülen etler ısıl işlem uygulanmadan tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulan etler -18 derecede 6 ay süreyle saklanmalıdır.

Kıyma çekimi için ayrılan etler dışarıda ya da buzdolabında bekletilmemeli, dondurucuda muhafaza edilmelidir. Kıyma çekiminden 1 gün öncesinden buzdolabına alınarak çözündürülmeli, kıyma çekiminden sonra ihtiyaca göre porsiyonlanarak dondurulmalıdır.

TMMOB

Gıda Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu   

Önceki Yazı

İstanbul’un Kalbinde, Benesta Acıbadem’de sanat dolu buluşma!

Sonraki Yazı

Aşkım Tan : Palto

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
Aşkım Tan : Palto

Aşkım Tan : Palto

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Songül Yıldırım Torbaoğlu: Güzellik algısı ve sosyal medya, gerçeklik algısı ne zaman başlıyor?

Songül Yıldırım Torbaoğlu: Hastalarımız soruyor, botoks yüz ifademi değiştirir mi?

10 Mayıs 2025
Kadınlar üretiyor, Yarınlar Güçleniyor

Kadınlar üretiyor, Yarınlar Güçleniyor

9 Mayıs 2025
Meşher, border_less ARTBOOK DAYS’de

Meşher, border_less ARTBOOK DAYS’de

9 Mayıs 2025
Hitit, 2025’in ilk çeyreğini dolar bazında yüzde 36 büyüme ve 9,5 milyon dolar ciro ile kapadı

Hitit, 2025’in ilk çeyreğini dolar bazında yüzde 36 büyüme ve 9,5 milyon dolar ciro ile kapadı

9 Mayıs 2025

Son Yazılar

Songül Yıldırım Torbaoğlu: Güzellik algısı ve sosyal medya, gerçeklik algısı ne zaman başlıyor?

Songül Yıldırım Torbaoğlu: Hastalarımız soruyor, botoks yüz ifademi değiştirir mi?

10 Mayıs 2025
Kadınlar üretiyor, Yarınlar Güçleniyor

Kadınlar üretiyor, Yarınlar Güçleniyor

9 Mayıs 2025
Meşher, border_less ARTBOOK DAYS’de

Meşher, border_less ARTBOOK DAYS’de

9 Mayıs 2025
Hitit, 2025’in ilk çeyreğini dolar bazında yüzde 36 büyüme ve 9,5 milyon dolar ciro ile kapadı

Hitit, 2025’in ilk çeyreğini dolar bazında yüzde 36 büyüme ve 9,5 milyon dolar ciro ile kapadı

9 Mayıs 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Songül Yıldırım Torbaoğlu: Güzellik algısı ve sosyal medya, gerçeklik algısı ne zaman başlıyor?

Songül Yıldırım Torbaoğlu: Hastalarımız soruyor, botoks yüz ifademi değiştirir mi?

10 Mayıs 2025
Kadınlar üretiyor, Yarınlar Güçleniyor

Kadınlar üretiyor, Yarınlar Güçleniyor

9 Mayıs 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.