Dünyaca tanınan Türk piyanist Gülsin Onay, Madeira PianoFest 2026’nın açılış resitalini Funchal’ın tarihi Teatro Municipal Baltazar Dias salonunda gerçekleştirdi. Bach, Mozart, Chopin ve Ahmet Adnan Saygun’un eserlerinden oluşan program, sanatçının Madeira’daki ilk konseri olarak da özel bir anlam taşıdı.
Portekiz’in Atlantik Okyanusu’ndaki büyüleyici adası Madeira, 7 Kasım 2026 akşamı uluslararası piyano dünyasının önemli isimlerinden Gülsin Onay’ı ağırladı. Festivalin 11. edisyonunun açılış konserinde sahneye çıkan Onay, tarihi Teatro Municipal Baltazar Dias’ta gerçekleştirdiği resitalinde dinleyicilere farklı dönemlerin ve müzik anlayışlarının izlerini taşıyan zengin bir program sundu.
“Büyük Bestecilerden Piyano İçin Seçkin Eserler” (The Great Composers for Piano) başlığını taşıyan resitalde Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin ve Türk besteciliğinin uluslararası alandaki en önemli temsilcilerinden Ahmet Adnan Saygun’un eserleri yer aldı.
Barok dönemden Klasik ve Romantik döneme, oradan 20. yüzyıl Türk müziğine uzanan program, Gülsin Onay’ın geniş repertuvarını, yorumculuk anlayışını ve farklı müzik dilleri arasındaki güçlü bağları ortaya koydu.
Bach’ın mimari derinliği ve müzikal zenginliği, Mozart’ın zarafeti, Chopin’in şiirsel dünyası ve Saygun’un kendine özgü ulusal ve evrensel müzik sentezi, Onay’ın yorumuyla aynı programda buluştu. Özellikle Ahmed Adnan Saygun’un eserlerine uzun yıllara dayanan kişisel ve sanatsal bağı, resitale ayrı bir anlam kattı. Onay, henüz 12 yaşındayken tanıştığı ve ölümüne kadar öğrencisi olma ayrıcalığını yaşadığı Saygun’un müziğinin uluslararası platformlarda tanıtılmasına yıllardır büyük önem veriyor.

Konser, sanatçının Madeira Adası’ndaki ilk resitali olması bakımından da dikkat çekti. Dışarıdaki olumsuz hava koşullarına rağmen salonun müzikseverlerle dolması, açılış akşamına ayrı bir sıcaklık kattı. Yerel basında da geniş yer bulan konser, festivalin başlangıcına güçlü bir sanatsal imza attı.
Uluslararası müzik buluşması: Madeira PianoFest
7–15 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Madeira PianoFest, farklı ülkelerden piyanistleri bir araya getirerek adanın kültür-sanat yaşamına uluslararası bir boyut kazandırıyor.
Robert Andres’in sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilen festivalde Türkiye, Fransa, Portekiz, İskoçya, İngiltere ve İtalya’dan yedi piyanist, beş konser boyunca solo ve dört el piyano repertuvarının seçkin örneklerini seslendiriyor.
Gülsin Onay’ın açılış resitaliyle başlayan festival, farklı dönemlerden bestecileri ve farklı yorum geleneklerini bir araya getirerek piyano sanatının evrensel dilini kutluyor.
Gülsin Onay hakkında

Uluslararası kariyerini yarım asrı aşkın süredir sürdüren Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, dünyanın önemli konser salonlarında ve festivallerinde verdiği resitaller ve orkestralarla gerçekleştirdiği konserlerle Türk piyano sanatını başarıyla temsil ediyor.
83 ülkede konserler veren sanatçı, özellikle Chopin yorumlarıyla uluslararası alanda takdir toplarken, Ahmed Adnan Saygun’un eserlerinin dünyada tanınması ve seslendirilmesi konusunda da öncü bir rol üstleniyor. UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olan Onay, genç kuşak müzisyenlerin yetişmesine ve klasik müziğin daha geniş kitlelere ulaşmasına yönelik çalışmalarını da sürdürüyor.
Madeira’daki bu ilk buluşma, sanatçının uluslararası müzik yolculuğuna yeni ve güzel bir durak eklerken, Türkiye ile Portekiz arasında müzik aracılığıyla kurulan kültürel bağlara da katkıda bulundu.












