• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
Advertisement
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

Kaz Dağları’ndan Saros’a ekoloji mücadeleleri yan yana: Marmara için dayanışma ağı kuruluyor

Güncel Kadın by Güncel Kadın
10 Ekim 2026
in Güncel Haberler
0
Kaz Dağları’ndan Saros’a ekoloji mücadeleleri yan yana: Marmara için dayanışma ağı kuruluyor
0
SHARES
11
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Kaz Dağları’ndan Saros’a, Ergene’den İzmit Körfezi’ne Marmara’nın farklı bölgelerinde ekoloji mücadelesi yürüten 11 örgütten ve Değişim Elçileri programından 2 kişi olmak üzere toplam 22 doğa hakları savunucusu, 2–4 Ekim’de Armaş Vakfı’nın ev sahipliğinde Kocaeli’de bir araya geldi.

Katılımcıların birlikte oluşturduğu harita; Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birini ve sanayisinin neredeyse yarısını barındıran Marmara’da madencilik, enerji, sanayi, yapılaşma ve tarım kaynaklı ekolojik baskıların bölgenin tamamına yayıldığını ortaya koydu. Beş başlıktaki baskının kesiştiği ortak alan ise Marmara Denizi oldu. Buluşmanın sonunda katılımcılar, yerel mücadeleleri birbirine bağlayacak Marmara Yan Yana’yı kalıcı bir dayanışma ağına dönüştürme kararı aldı.

Armaş Vakfı’nın düzenlediği GEF Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenen “Marmara Yan Yana: Ekolojik Haklar ve Dayanışma Buluşması”, 2–4 Ekim 2026 tarihlerinde İzmit Akmeşe’deki Armaş Vakfı Mekânı’nda gerçekleşti. Bursa, Edirne, İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ ve Kocaeli olmak üzere sekiz ilden, dernek, platform ve dayanışma ağlarını temsil eden 22 kişi buluşmaya katıldı. Buluşma GEF Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenmiştir.

Katılımcılar arasında Bursa Su Kolektifi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağı Kardeşliği, Çan Çevre Derneği, Trakya Toprağıma Dokunma Platformu, Şarköy Ekolojik Yaşam ve Kültür Derneği, GÜMAP Güney Marmara Adaları Dernekleri Platformu & AGRiDA Tarım ve Turizm Derneği, Kocaeli Çevre Platformu (Kocaeli ÇEP), Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) ve Saros Gönüllüleri yer aldı. Armaş Vakfı ve Türetim Ekonomisi Derneği’nin geçen yıl tamamladığı ortak program “Marmara’nın Ekoloji Savunucusu Değişim Elçisi Kadınları”ndan iki değişim elçisi de buluşmaya katıldı.

Marmara’nın ekolojik tablosu birlikte haritalandı

Buluşma programı üç tema etrafında şekillendi: birbirini tanımak, birbirinden öğrenmek ve dayanışmak, birlikte hareket etmek. Tanışma ve topluluk anlaşmasıyla başlayan programda katılımcı örgütler çalışmalarını, önceliklerini ve ihtiyaçlarını paylaşırken Marmara’nın ekolojik tablosunu da birlikte haritaladı. Program kapsamında “COP31 ve Halkların İklim Zirvesi” başlıklı bir bilgilendirme oturumu da gerçekleştirildi.

Buluşmanın en çarpıcı çıktılarından biri, katılımcıların kendi deneyimlerinden ve sahada yürüttükleri mücadelelerden hareketle oluşturdukları Marmara haritası oldu.

Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birinin yaşadığı ve ülke sanayisinin neredeyse yarısının bulunduğu Marmara Bölgesi’nde, madencilik, enerji, tarım, yapılaşma ve sanayi başlıklarında yüzlerce sorun noktası haritaya işlendi. Ortaya çıkan tablo, ekolojik baskıların bölgenin belirli noktalarıyla sınırlı olmadığını gösterdi. Katılımcılar Marmara’da yaşananları birbirinden bağımsız projelerin yol açtığı yerel sorunlardan ziyade; toprağı, suyu ve denizi birlikte etkileyen sistematik bir ekokırım süreci olarak tanımladı.

Beş farklı baskının kesiştiği ortak alan: Marmara Denizi

Haritalama çalışmasında bütün şehirlerin etkilediği ortak alan olarak Marmara Denizi öne çıktı. Madencilik, enerji, tarım, yapılaşma ve sanayi olmak üzere beş kategorideki baskının etkilerinin kesiştiği denizin; kıyılardaki sanayi atıkları, Ergene’nin derin deniz deşarjı, liman tarama çamurlarının Çınarcık Çukuru’na dökülmesi, balık çiftlikleri ve yanlış balıkçılık politikaları nedeniyle taşıma kapasitesinin sınırına geldiği ifade edildi.

Katılımcılar, 2021’de yaşanan müsilaj felaketinin ardından ilan edilen koruma statüsüne rağmen Marmara Denizi üzerindeki baskının ve tahribatın devam ettiğine dikkat çekti.

Madencilikten acele kamulaştırmaya: Karadaki baskılar da ortaklaşıyor

Karada ise madencilik, enerji projeleri ve acele kamulaştırma uygulamaları öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Kaz Dağları’ndaki altın madeni projeleri ile Marmara Adası’ndaki mermer ocaklarının ormanları, su kaynaklarını ve zeytinlikleri tehdit ettiği vurgulandı.

Kırklareli’nde İğneada ve Kıyıköy’de nükleer santral projesine yönelik çalışmalar yürütüldüğü aktarılırken, kaya gazı aramaları kapsamında Trakya’nın üç ilini ve Gelibolu’yu kapsayan acele kamulaştırma kararının meralar, ormanlar ve tarım toprakları üzerindeki etkileri gündeme getirildi. Katılımcılar, kaya gazı faaliyetlerinin yoğun su ihtiyacının Trakya’nın halihazırda baskı altındaki yeraltı su kaynakları açısından yeni bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Arazi toplulaştırması uygulamalarının tarım alanları üzerindeki etkileri de tartışıldı. Katılımcılar, verimli tarım topraklarının giderek farklı kullanımlara açılmasıyla Trakya’nın “tahıl ambarı” niteliğinin zayıfladığına işaret etti.

“Yerelde yalnız kalan mücadeleler bölgesel dayanışmayla güçlenebilir”

Buluşmada yalnızca ekolojik sorunlar değil, bu sorunlara karşı verilen mücadelelerin önündeki ortak engeller de ele alındı. Daralan hukuki yollar, “üstün kamu yararı” gerekçesiyle itirazların etkisizleşmesi, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çevre sözleşmelerinin uygulanmasını takip edecek mekanizmaların yetersizliği ve mücadelelerin büyük ölçüde gönüllülerin kendi imkânlarıyla sürdürülmesi öne çıkan başlıklar oldu.

Tek tek yerellerde yalnız kalan mücadelelerin ancak bölgesel dayanışmayla güçlenebileceği, üç günlük buluşma boyunca en sık dile getirilen ortak tespitlerden biri oldu.

Marmara Yan Yana kalıcı bir dayanışma ağına dönüşüyor

Buluşmanın kapanışında katılımcılar, Marmara Yan Yana’yı tek seferlik bir buluşma olarak bırakmayıp kalıcı bir dayanışma ağına dönüştürme kararı aldı.

Marmara Denizi’nin kirletilmesi, nükleer santral planı, Kaz Dağları’ndaki maden projeleri ve Trakya’daki acele kamulaştırma kararı, yalnızca bulundukları yereli değil tüm bölgeyi ilgilendiren öncelikli başlıklar olarak belirlendi. Ağ, Kasım ayından itibaren her ay düzenli olarak bir araya gelecek; koordinasyonu ise dönüşümlü olarak her ay farklı bir örgüt üstlenecek.

Armaş Vakfı Direktörü Gonca Doğan, buluşmanın çıkış noktasını şöyle anlattı:

“Marmara Bölgesi’ndeki yoğun kentleşmenin, sanayileşmenin ve madenciliğin bedelini önce doğa, sonra bu topraklarda yaşayan insanlar ödüyor.

Öte yandan Marmara’nın on bir ilinde uzun süredir devam eden ekoloji odaklı mücadelelerden gelen çok değerli bir birikim ve bu birikime sahip örgütler var. Marmara’nın on bir ilinde bu kadar değerli bir birikim olmasına rağmen, bu yapılar çoğu zaman birbirini yeterince tanımıyor, birbirinin deneyiminden haberdar olamıyor. Marmara Yan Yana Buluşması tam da bu ihtiyaçtan doğdu.”

Bursa Su Kolektifi adına buluşmaya katılan Candan Göz ise şöyle konuştu:

“Burada umut doğdu ve bu umudun kırılmasını istemiyoruz. Farklılıklarımıza rağmen bir araya gelebileceğimizi, birlikte bir şeyler yapabileceğimizi hissettik.”

Buluşmanın çıktıları COP31’e taşınacak

Buluşmanın çıktıları bir rapor halinde tüm katılımcı örgütlerle paylaşılacak ve 9–20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek COP31 kapsamında SGP Konsorsiyum Pavilyonu’nda kamuoyuna sunulacak.

Önceki Yazı

Hayvan dostu yaşam alanları için daha fazla adım

Sonraki Yazı

KAÇUV, “12 Renk, Binlerce Umut” sergisiyle çocukların geleceğine umut oluyor

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
KAÇUV, “12 Renk, Binlerce Umut” sergisiyle çocukların geleceğine umut oluyor

KAÇUV, “12 Renk, Binlerce Umut” sergisiyle çocukların geleceğine umut oluyor

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 28 Temmuz-3 Ağustos Gökyüzü Gündemi

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

27 Temmuz 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Ünlü isimler teşhis için objektif karşısına geçti

Ünlü isimler teşhis için objektif karşısına geçti

10 Ekim 2026
Semra Kosovalı: Yeni Fransız ihtilali yaklaşıyor

Semra Kosovalı: Yeni Fransız ihtilali yaklaşıyor

10 Ekim 2026
Duygu Şengül: Oyunda kalmak

Duygu Şengül: Oyunda kalmak

10 Ekim 2026
Dr. Öğretim Üyesi: Yeter Saçlı: İşitme sağlığını yalnızca yüksek ses tehdit etmiyor!

Dr. Öğretim Üyesi: Yeter Saçlı: İşitme sağlığını yalnızca yüksek ses tehdit etmiyor!

10 Ekim 2026

Son Yazılar

Ünlü isimler teşhis için objektif karşısına geçti

Ünlü isimler teşhis için objektif karşısına geçti

10 Ekim 2026
Semra Kosovalı: Yeni Fransız ihtilali yaklaşıyor

Semra Kosovalı: Yeni Fransız ihtilali yaklaşıyor

10 Ekim 2026
Duygu Şengül: Oyunda kalmak

Duygu Şengül: Oyunda kalmak

10 Ekim 2026
Dr. Öğretim Üyesi: Yeter Saçlı: İşitme sağlığını yalnızca yüksek ses tehdit etmiyor!

Dr. Öğretim Üyesi: Yeter Saçlı: İşitme sağlığını yalnızca yüksek ses tehdit etmiyor!

10 Ekim 2026
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Ünlü isimler teşhis için objektif karşısına geçti

Ünlü isimler teşhis için objektif karşısına geçti

10 Ekim 2026
Semra Kosovalı: Yeni Fransız ihtilali yaklaşıyor

Semra Kosovalı: Yeni Fransız ihtilali yaklaşıyor

10 Ekim 2026
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.