Eskişehir’in kültür sanat ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin güzide kurumları Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası, 2025 – 2026 kültür sanat sezonu programını basın toplantısı ile tanıttı. Eskişehirlilerin sanata büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Ünlüce, “Her zaman sanatın yolunda ilerleyeceğiz. Sanat hayatın karmaşası içinde durup düşündürür, hissettirir, bazen de iyileştirir. Sanat, geçmişle gelecek arasında bir köprü, insanla insan arasında görünmeyen bir bağdır.” dedi.
Eskişehir’deki yerel ve ulusal basın mensuplarının yoğun katılım gösterdiği toplantıda, “Perdeler Açılıyor Notalar Yükseliyor” mottosu ile sanatın iyileştirici gücüne vurgu yapıldı. Toplantıda konuşmacı olarak yer alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hakkı Kuş ve Eskişehir Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü Prof. Burak Tüzün yeni sezon hedeflerini ve planlanan projelerini gazetecilerle paylaştılar.
Toplantıda ilk sözü alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce çeyrek asırdır Eskişehir’e hizmet veren Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası’nın kısa tarihçelerinden bahsederek her sezon, zengin bir oyun repertuvarı ve yoğun bir konser programı ile seyirci karşısına çıkıldığını belirtti. Her iki kurumun temsil ve seyirci sayılarını aktararak Eskişehir’e kazandırılan sahnelerden ve şehrin her köşesine ve hatta ilçelerine kadar taşınan sanat etkinliklerinden söz eden Ünlüce, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere sanatı aşılamak için düzenlenen farklı projeleri, atölyeleri ve kursları anlattı. Başkan Ünlüce, şehir dışına yapılan turne ve konserlerin yanı sıra Eskişehir’in ilçelerinde düzenlenen şenlik ve panayırlar aracılığı ile geniş bir coğrafyaya yayılan sanatsal anlayışlarının, komşu iller öncelikli olmak üzere tüm ülkeye hatta sınırlarımız ötesine taşınacağını vurguladı. Ayşe Ünlüce 16 yıldır aralıksız sürdürülen Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nin devam edeceğini söyledi. Diğer yandan Başkan Ünlüce, usta sanatçılar Haldun Dormen ve Müjdat Gezen’in adını tiyatro sahnelerine vereceklerinin müjdesini verdi.
Konuşmasına Şehir Tiyatrolarının sezon projelerini tanıtarak başlayan Genel Sanat Yönetmeni Hakkı Kuş, yeni sezonda sahnelenmek üzere provaları sürdürülen “Cadı Kazanı” ve “İmparator” adlı yeni oyunlarından ve sezon içinde provaları başlayacak olan projelerden bahsetti. Hakkı Kuş, hem çocuklar hem de yetişkinler için sahnelenecek yeni oyun hazırlıklarının yanı sıra, Gençlik Sahnesi tiyatro kurslarına yeni dönem başvurularının başladığını, çocuklar ve gençler için drama ve tiyatro atölyelerinin de devam ettirileceğini vurguladı. 17. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nin çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Kuş, şehir dışına yapılacak turnelerin, ilçelerde gerçekleşecek panayır ve şenliklerin yeni sezonda da sürdürüleceğini dile getirdi. Hakkı Kuş konuşmasını sonlandırırken sezon başında yurt dışında “Ben de Uçabilirim” adlı oyunları ile iki önemli festivale katıldıklarını, Bulgaristan ve Sırbistan’da ülkemizi ve Eskişehir’i en iyi şekilde temsil ettiklerini vurguladı.
Eskişehir Senfoni orkestrası adına söz alan müzik direktörü Prof. Burak Tüzün, göreve yeni başladığını dile getirerek kısaca kendini tanıttı. Orkestranın, ilk konserini Eskişehir’de başlayan ve Sakarya’da devam eden “Zafer Yolu’nun” 104. Yıldönümü” vesilesiyle 13 Eylül tarihinde değerli orkestra şefi Prof. Rengim Gökmen’in yönetiminde vererek bir anlamda sezona erken bir başlangıç yaptığını hatırlatan Tüzün, yeni sezona Ekim ayının hemen başında verecekleri açılış konseri ile başlayacaklarını söyledi. Burak Tüzün yeni sezon repertuvarını ve sezon sonuna kadar verecekleri konser sayılarını aktararak, önemli gün ve haftalarda verecekleri özel konserlerden bahsetti. Tüzün; “Orkestramız, Haziran ayı başında uluslararası nitelikte bir orkestra şefliği yarışması düzenleyecek. Prof. Rengim Gökmen’in “Yarışma Sanat Direktörü” olarak başında olacağı bu yarışma Türkiye’nin yetiştirdiği, Eskişehir doğumlu orkestra şefi; Devlet Sanatçısı, Prof. Gürer Aykal adı ile yapılacak. Gürer Aykal’ın 4 yabancı orkestra şefi ile birlikte bizzat jüride yer alacağı bu organizasyon belediyemizin hem müzik eğitimi alanına verdiği önem hem de Eskişehir’in yetiştirdiği değerlere gösterdiği saygı ve vefa adına çok anlamlı bir girişim.” sözleriyle yeni başlayacakları projeyi tanıttı. Burak Tüzün’ün, konuşmasında altını önemle çizerek vurguladığı konu ise, Eskişehir Senfoni Orkestrasının yapısı ile ilgili oldu. Ülkemizde devlet bünyesinde devlet senfoni orkestraları, belediye orkestraları ve üniversite orkestraları olmak üzere 3 türlü senfoni orkestrası yapısı bulunduğunu, her birinin ayrı bir tanımlamaya tabi olduğunu ve EBBSO’nun bu üç orkestra yapısı için yapılan tanımlamaların tümünü bünyesinde birleştirme gereğini hissederek varlığını sürdürdüğünü söyledi.