• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result

İftar ve sahur sofralarında gıda güvenliği önlemleri

Güncel Kadın by Güncel Kadın
3 Mart 2025
in Güncel Haberler
0
İftar ve sahur sofralarında gıda güvenliği önlemleri
0
SHARES
8
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Ramazan ayında toplu yemek organizasyonlarının artması, gıda üretim zamanlarının daralması, gıda alışverişlerinin belirli zamana sıkıştırılması nedeniyle gıda güvenliği riskleri de yükseliyor.

Ramazan boyunca gıda güvenliğinin tehlikeye düşmemesi için bütün kamu kurumları üzerlerine düşen önlemleri almalı ve tüketicilerde gıda güvenliğini sağlamak için hassasiyet göstermelidir.

Soframıza koyduğumuz her tabak bir gıda güvenliği riski taşıyabilir. Bu nedenle, evlerimizde, ramazan çadırlarında, restoranlarda, gıda alışverişinde şüpheci davranmalı, farkında olmalı ve önlem alınmalıdır.

Ramazan kolisi hazırlarken, gıdaların bulunduğu koliye gıda harici herhangi bir şey konulmamalıdır. Kolide yer alan gıdaların son tüketim tarihi kontrol edilmeli, tüketim tarihi geçmiş gıdalar tüketilmemelidir. Etlerden akabilecek suyun diğer gıdalara bulaşma riskini önlemek için etleri ayrı bir koliye konulmalı. Soğuk zinciri kırmamak adına donuk gıdaların bulunduğu koli en son hazırlanmalı ve eve getirildiğinde hemen buzdolabına konulmalıdır,

Özellikle et alışverişi yapılan kasaplarda, tezgâhın ve ekipmanların temiz olduğundan; Tarım ve Orman Bakanlığı çalışma izni ve işyeri ruhsatlarının duvarda asılı olduğundan; personelin eldiven, bone, önlük ve kolluk kullandığından emin olunmalıdır. Gıda güvensizliğinden endişe duyulduğunda, temizlik ve önlemlerle ilgili sorular sormaktan çekinilmemelidir. Donuk gıda alışverişi yaparken de dolapların temizliği ve sıcaklığı kontrol edilmelidir.

İftar yapılacak restoranlarda, masaların ve masa üzerindeki ekipmanların temizliği; Tarım ve Orman Bakanlığı çalışma izni ve işyeri ruhsatlarının duvarda asılı olduğundan; gıdayla temas eden personelin eldiven, bone, önlük ve kolluk kullandığını, gıdaların ve gıdayla temas eden ekipmanların birbirine temas etmediğini, çiğ gıdaların açıkta bekletilmediğini, yemeklerin sıcak servis edildiğini, pişmiş yemeklerin açıkta soğutulmadığını, soğuk gıda ve içeceklerin masada uzun süre bekletilmediğini kontrol edilmelidir.

Ramazan çadırlarında ikram edilecek gıdaların, iftardan en fazla 1 saat önce getirilmelidir. Gıdaların saklandığı kaplar tam kapalı olmalı, sıcaklığı 90 derecenin altına düşmemesi gerekir. Gıdalar çadırda hazırlanıp tüketiciye sunulacaksa; aşçılar ve diğer çalışanlar önlük, maske, bone, eldiven ve kolluk takmalı, gıdaların ve gıdaya temas eden ekipmanların birbirine temas etmesi önlenmelidir. Tüketiciler hazırlık ve üretim alanının hijyen açısından yeterli olduğundan ve gıdaların ağzı açık şekilde bekletilmediğinden emin olmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı denetim sıklığını artırmalı; yerel yönetimler iftar çadırlarında ve üretim tesislerinde gıda üretimini gıda mühendisleri gözetiminde yapmalı; Sağlık Bakanlığı’ysa gıda zehirlenmesi vakalarını hassasiyetle takip etmelidir.

Gıda güvenliğini tehlikeye düşürebilecek herhangi bir durumla karşılaşıldığında halk sağlığını korumak için ALO 174 Gıda hattına mutlaka bildirimde bulunulmalıdır.

Evde iftar ve sahur hazırlanırken, çiğ et ve yumurta yıkanmamalıdır. Çiğ et için kullanılan kesme tahtası ve ekipmanları, pişmiş et için kullanılmamalıdır. Gıdaya temas etmeden önce ya da çiğ veya pişmiş gıdalara temas ettikten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Donuk gıdalar tüketilebileceği kadarı çözdürülmeli, çözülmüş gıdalar yeniden dondurulmamalıdır.

Soğuk, sıcak gıdalar ve içecekler sofrada 45 dakikadan uzun süre bekletilmemelidir. Ambalajları açılan içeceklerin ve gıdaların, etiketlerde tavsiye edilen tüketim tarihine ve uyarılara dikkat edilmeli, ambalajı açılan ürünün açıldığı tarih üzerine yazılmalı ve uygun süre içinde tüketilmelidir. Hazırlanan gıdalar tekrar ısıtılarak tüketilmemelidir.

Ramazan ayı boyunca gıda güvenliğine hep birlikte sahip çıkalım.

Önceki Yazı

Odaklı yönetim ve verimli büyümeyi hedefleyen Alternatif Bank’ın üst yönetiminde stratejik yapılanma

Sonraki Yazı

Müzikte Sibel Can rüzgarı

Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sonraki Yazı
Müzikte Sibel Can rüzgarı

Müzikte Sibel Can rüzgarı

Plugin Install : Widget Tab Post needs JNews - View Counter to be installed
  • Popüler
  • Yorum
  • En Son
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

21 Kasım 2024
İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

İstanbul’u Kanatları Altına Alan Ressam İrem Çamlıca : “İstanbul Yeri Göğü Altın Şehir”

4 Eylül 2024
Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 18-24 Kasım 2024 (Ankara Saatine Göre)

Astroloji Yolculuğu: Gökyüzünden Haberler 2024’de Burçları Neler Bekliyor?

8 Ocak 2025
Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

Sizi Daha Genç Gösterecek Saç Renkleri

22 Ocak 2024
Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

Semra Kosovalı: Seçim sonucu ve gelecek

0
Duygu Şengül: Türkiye’de kadının var olma sorunu

Duygu Şengül : Duygu’sal Aforizmalar

0
Ayşe Demir: DO-ra-to

Ayşe Demir: DO-ra-to

0
Buket Keskinol: Toprak Ana Gaia

Buket Keskinol : İskenderunlu olmak

0
Muğla Planlama Ajansı’ndan yerel basına bir yıllık değerlendirme

Muğla Planlama Ajansı’ndan yerel basına bir yıllık değerlendirme

28 Haziran 2025
Sezen Aksu’nun yeni albümünün ilk video klibi, Google’ın video üretim modeli Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı…

Sezen Aksu’nun yeni albümünün ilk video klibi, Google’ın video üretim modeli Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı…

28 Haziran 2025
Elif Buse Doğan büyüledi!

Elif Buse Doğan büyüledi!

28 Haziran 2025
Balıkesirli Reyyan Yıldız Avrupa ikincisi

Balıkesirli Reyyan Yıldız Avrupa ikincisi

28 Haziran 2025

Son Yazılar

Muğla Planlama Ajansı’ndan yerel basına bir yıllık değerlendirme

Muğla Planlama Ajansı’ndan yerel basına bir yıllık değerlendirme

28 Haziran 2025
Sezen Aksu’nun yeni albümünün ilk video klibi, Google’ın video üretim modeli Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı…

Sezen Aksu’nun yeni albümünün ilk video klibi, Google’ın video üretim modeli Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı…

28 Haziran 2025
Elif Buse Doğan büyüledi!

Elif Buse Doğan büyüledi!

28 Haziran 2025
Balıkesirli Reyyan Yıldız Avrupa ikincisi

Balıkesirli Reyyan Yıldız Avrupa ikincisi

28 Haziran 2025
Güncel Kadın

Güncel Kadın

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Magazin
  • Moda
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Muğla Planlama Ajansı’ndan yerel basına bir yıllık değerlendirme

Muğla Planlama Ajansı’ndan yerel basına bir yıllık değerlendirme

28 Haziran 2025
Sezen Aksu’nun yeni albümünün ilk video klibi, Google’ın video üretim modeli Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı…

Sezen Aksu’nun yeni albümünün ilk video klibi, Google’ın video üretim modeli Google Gemini ve Veo 3 ile hazırlandı…

28 Haziran 2025
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2023 Güncel Kadın.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • İş Dünyası
  • Ekonomi
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • Röportaj

© 2023 Güncel Kadın.