Her anne için gerek gebelik süresince gerekse gebelikten sonra bebeğinin kilo ve boy oranı büyük önem taşır. Öncelikle bilinmelidir ki, kız ve erkek bebeklerde kilo gelişimi farklılık göstermektedir. Bebek kilosu, hem bebeğin hem de annenin fizyolojik durumuna göre de farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle bebeklerin boy ve kilo grafikleri incelenirken, bu gibi detaylar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Kız ve Erkek Bebeklerin Aylara Göre Ortalama Kilo Bilgisi
Anneler bebeklerinin gelişinin normal olup olmadığını boy ve kilo takibini düzenli olarak yaptıkları zaman anlayabilirler. Fakat bu ortalama kilo bilgileri baz alındığında, her bebeğin fizyolojik gelişiminin de farklı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; ilk 5 ayda kız bebeklerin en düşük kilo aralığı 2950 gram ile 5000 gram arasında değişiklik gösterirken, maksimum kilo aralığının 5400 ila 8700 gram arasında olduğu görülür. Bu durum erkek bebekler için ilk 5 ayda minimum 3000 gram – 5100 gram aralığındayken, maksimumda ise 5750 ila 9000 gram arasında değişiklik göstermektedir. Kız bebeklerin 6 ila 12 aylık oldukları süreçte minimum kilo aralıkları 5800 – 7200 gram aralığında değişiklik gösterirken; maksimum kilo aralıklarının da 9800 ila 12000 gram olduğu bilinmektedir. Erkek bebeklerin 6 ila 12 aylık oldukları süreçte ise minimum kiloları 6000 – 7450 gram aralığındayken, maksimum kilo değerlerinin ise 10200 ila 12500 gram arasında değiştiği görülmektedir. Bu kilo aralıkları genel kabul görmüş ölçümlerden oluşur. Her bebeğin fizyolojik gelişiminin farklılık gösterebileceği de unutulmamalıdır.
Bebeğinin Kilosu Düşük Olan Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Her bebeğin anne karnındaki gelişimi aynı olmayabilir. Bu nedenle zayıf olan bebeklerin sağlıksız olabileceği gibi çıkarımlar, uzman görüşü dışında kaldığı müddetçe önemsizdir. Bebeklerin kilosu normalin altındaysa, dikkat edilmesi gereken başlıca detaylar şunlardır;
– Bebekler için anne sütü büyük önem taşır. Uzmanlar, ilk 6 ay boyunca bebeklerin anne sütü dışında başka hiçbir gıdayla beslenmemesi gerektiğine vurgu yaparlar. Sütü yeterli olmayan anneler, mutlaka alanında uzman bir hekime danışmalıdır.
– Bebeklerin 6. aylarını tamamladıktan sonra ek gıdaya geçiş yapmaları uygundur. Fakat ek gıda alımının başlaması, anne sütünün bırakılması anlamına gelmez. Temel besin kaynağının, bebek sütten kesilinceye kadar anne sütü olduğu unutulmamalıdır.
– Alanında uzman doktorların da onayıyla, bebeğin kilosu normalin altındaysa bu durum anne sütünün yeteri kadar zengin olmadığına da işaret edebilir. Bu durum da bebeklerin kilo bilgisi ile ilişkilidir.
Bebeği Kilolu Olan Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Toplumumuzda bebeğin tombul olması, bebeğin iyi beslendiği ve sağlıklı olduğu şeklinde yorumlanırken; zayıf olması ise sağlıksız olabileceği şeklinde ifade edilmektedir. Bu gibi ifadeler varsayımdan ibaret olup, uzmanların söylemlerinden uzaktır. Her bebek özeldir ve gelişim süreçleri farklılık gösterebilmektedir. Bebeğinin kilosu normalin üzerinde olan anneler, tükettikleri gıdalara dikkat etmelidir. Anne sütü verildiği süreçte abur cubur gibi sağlıksız yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Annenin tükettiği her gıda sütünü de etkileyeceği için bebeğin kilosu üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Ek gıdaya geçiş sürecinde ise, mutlaka alanında uzman bir hekimden beslenme programına dair destek alınmalıdır.