• İletişim: info@guncelkadin.com.tr
Güncel Kadın
Advertisement
  • Anasayfa
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • İş Dünyası
  • Güncel Haberler
  • Röportaj
  • Yazarlar
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • İş Dünyası
  • Güncel Haberler
  • Röportaj
  • Yazarlar
No Result
View All Result
Güncel Kadın
No Result
View All Result
Home Sağlık

Mangal Severler Dikkat! Kolon kanserine karşı önleminizi alın!/Haber Ela Yavuz

admin by admin
18 Mart 2019
in Sağlık
0
2
SHARES
4
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp PaylaşLinkedin'de PaylaşPaylaşPaylaş

Bahar döneminin gelmesi ile mangal mevsimi açıldı. Ancak; ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!

“Kalın bağırsak kanserinden korunmada, beslenme kadar yiyecekleri pişirme biçimi de önemli. Mangal ateşinde yanan et; mide, pankreas ve kalın bağırsak (kolon) kanserine neden oluyor” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, açıkladı!

Lenf Bezleri Başta Olmak Üzere Bütün Organlara Yayılabilir!

Kalın bağırsak kanserleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Her yaşta görülebilmesine rağmen, en sık 50 yaşından sonra gözlenir. Ortalama görülme yaşı genellikle 63’tür. Kadın erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kalın bağırsak kanseri; bağırsak duvarının dışına çıktığında önce çevresindeki lenf bezlerine, daha sonra da karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da yayılabilir. Tedavinin başarısı için 50 yaşından sonra, düzenli aralıklarla bağırsakların incelenmesi gerekir. Erken evrelerde hastalıktan kurtulmak mümkün olduğu halde geç kalındığında maalesef yaşamı tehdit eden sorunlarla da karşılaşılabilir.

Pişirme Yöntemi Önemli!

Kalın bağırsak kanserini önlemek için, pişirme yöntemi de çok önemlidir. Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabilir. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebilir. Bu nedenle etin ateşe 15 cm’den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmelidir. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski de artar.
Kanserden Korunmada Sağlıklı Beslenmek Önem Arz Ediyor!
Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada, tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin; fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek; bunlardan birkaçıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); 2015 yılında salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dahil etmiştir. Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı aynı duyuruda belirtilmektedir.

Önceki Yazı

Tüm kötülüklerin anası: Uykusuzluk/Haber Seda Kurtulmuş

Sonraki Yazı

Zeynep Bahar : 18-24 Mart Haftası Gökyüzü haberleri…

admin

admin

Sonraki Yazı
Zeynep Bahar : Gökyüzü Haberleri: Yeniay ve Ekonomi

Zeynep Bahar : 18-24 Mart Haftası Gökyüzü haberleri…

  • Popüler
  • Yorum
  • En Son

Vajinal Fitil Nedir, Nasıl Kullanılır?

6 Mart 2020
Uranyen Astrolog ve Yazar Sevilay Eriçdem, yeni yılda gökyüzünün neler söylediğini anlattı: 8 maddede 2021 şifreleri

Uranyen Astrolog ve Yazar Sevilay Eriçdem, yeni yılda gökyüzünün neler söylediğini anlattı: 8 maddede 2021 şifreleri

8 Aralık 2020
Avukat Tuba Hatem: 2021 Umudumuz sevgiyle ve özgürce olsun

Avukat Feza Tuba Hatem “Hukuk Herkese Lazım”

4 Ocak 2021
Çiğdem Erdik : Bütün öğretmenlerin günü kutlu olmasın!

Çiğdem Erdik : Bütün öğretmenlerin günü kutlu olmasın!

2 Aralık 2020
Çiğdem Erdik: Gökten zembille inmediler onları da biz yetiştirdik!

Çiğdem Erdik: Gökten zembille inmediler onları da biz yetiştirdik!

38
Çiğdem Erdik : Bütün öğretmenlerin günü kutlu olmasın!

Çiğdem Erdik : Bütün öğretmenlerin günü kutlu olmasın!

36

Ulya Kutal: Tiyatro aşığı Şirin Ergüven Hamşioğlu

35
Çiğdem Erdik: Bir kar tanesi geldi mutluluğun formülünü verdi

Çiğdem Erdik: Bir kar tanesi geldi mutluluğun formülünü verdi

32
Betek Boya’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Merve Bayrakçı Baycan atandı

Betek Boya’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Merve Bayrakçı Baycan atandı

2 Mart 2021
Merve Comart: Haydi hazırlanın kabuklarımızdan sıyrılma vakti geldi

Merve Comart: Haydi hazırlanın kabuklarımızdan sıyrılma vakti geldi

2 Mart 2021
Rengigül Ural : Yunus Emre ile “HİÇLİĞİN DANSI”

Rengigül Ural : Yunus Emre ile “HİÇLİĞİN DANSI”

2 Mart 2021
Banu Öztürk: Kendimize notlar…

Banu Öztürk: Kendimize notlar…

2 Mart 2021

Son Yazılar

Betek Boya’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Merve Bayrakçı Baycan atandı

Betek Boya’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Merve Bayrakçı Baycan atandı

2 Mart 2021
Merve Comart: Haydi hazırlanın kabuklarımızdan sıyrılma vakti geldi

Merve Comart: Haydi hazırlanın kabuklarımızdan sıyrılma vakti geldi

2 Mart 2021
Rengigül Ural : Yunus Emre ile “HİÇLİĞİN DANSI”

Rengigül Ural : Yunus Emre ile “HİÇLİĞİN DANSI”

2 Mart 2021
Banu Öztürk: Kendimize notlar…

Banu Öztürk: Kendimize notlar…

2 Mart 2021
Güncel Kadın

Güncel Kadın, Güncel Haberler...

Sosyal Medya

Kategoriler

  • Anasayfa
  • Genel
  • Güncel Haberler
  • Güncel Sağlık
  • Güzellik
  • İş Dünyası
  • Moda
  • mustafa genç
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Sanat
  • Uncategorized
  • Yaşam
  • Yazarlar

Son Haberler

Betek Boya’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Merve Bayrakçı Baycan atandı

Betek Boya’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Merve Bayrakçı Baycan atandı

2 Mart 2021
Merve Comart: Haydi hazırlanın kabuklarımızdan sıyrılma vakti geldi

Merve Comart: Haydi hazırlanın kabuklarımızdan sıyrılma vakti geldi

2 Mart 2021
  • İletişim: info@guncelkadin.com.tr

© 2020 Güncel Kadın. Tasarım Omega Web Tasarım.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Moda
  • Güzellik
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Sanat
  • İş Dünyası
  • Güncel Haberler
  • Röportaj
  • Yazarlar

© 2020 Güncel Kadın. Tasarım Omega Web Tasarım.