Türkiye Beslenme Rehberi

10 Mayıs 2018 Perşembe 07:00
12
14
16
18

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversitelerin katılımıyla hazırlanmış olan ‘Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre, başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin süt ve süt ürünlerini her gün tüketmesi gerekiyor.

Fiziksel olarak her gün mümkün olduğunca aktif olunması gerektiğine işaret eden rehberde, gün içinde 2 saatten daha uzun süre hareketsiz kalınmaması gerektiği belirtilirken, egzersizden yarım saat önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketilmesi öneriliyor.

Özellikle spor yapan gençlerin sağlıklı olmaları ve optimal performansa ulaşmaları için sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Türkiye Beslenme Rehberi, sporcuların kalsiyum gereksiniminin, günlük ortalama 1200 mg olduğunu ve bu miktarın süt tüketilerek kazanılabileceğini belirtiyor.* Diyetle yetersiz kalsiyum tüketimi, düşük kemik mineral yoğunluğuna ve stres kırıklarına neden oluyor.Egzersiz süresince harcanan glikojen ise ilk yarım saat içerisinde, sıvı ya da katı olarak tüketilen karbonhidratlardan sağlanıyor. ** Glikojen tükendiği zaman sporcunun performansını olumsuz yönde etkileyen bitkinlik meydana geliyor. Bunun önüne geçmek için egzersiz öncesi tüketilen süt, vücudun dengesini korumaya yardımcı oluyor.

Spor sonrası beslenmede, kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koyacak, içerdiği karbonhidrat ile enerjiyi yükseltecek, kas dokusunun onarılması ve geliştirilmesi için gerekli proteini içeren sütün tüketilmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye Beslenme Rehberi tarafından, tüm besin değerlerini barındıran sütün, fiziksel aktivite düzeyinin artırılması için egzersizden yarım saat önce hafif bir ara öğün olarak da tüketilebileceği belirtiliyor.

Süt ürünleri tüketiminde sağlık risklerinin önüne geçmek içinse kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü satın alınmamasının altını çizen rehber; pastörize ve uzun ömürlü sütler (UHT) tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. ***

* Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER), 9.3.3 Sporcularda Enerji ve Besin Ögeleri Gereksinimi bölümünde belirtilmiştir.

** Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER), 9.3.2 Sporcularda Sıvı Tüketimi bölümünde belirtilmiştir.

*** Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER) 4.2. Süt ve Ürünleri bölümünde belirtilmiştir.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Yazın burun kanamasına dikkat!
» Yaz aylarında genital hijyene daha fazla özen gösterin
» Dünya süt günü: bir bardak dolusu sağlık
» Ramazan’da dişlerinizi daha uzun süre fırçalayın
» Türk halkı yeterince süt içmiyor
» Türkiye’nin ilk kanser ilacında, iki dev adım
» Vegan ve vejetaryenlere sperm uyarısı
» Ramazan’da en sık yapılan 7 yanlış!
» Avrupa Obezite Günü’nde duayenler buluştu
» Yaz aylarında cilt lekelerine dikkat!
» 10 Adımda Sağlıklı Ramazan önerileri
» Yeni bir gıda sistemi için reçete: daha az israf, dijitalleşme, gezegene sahip çıkma
» Sağlıklı sindirim için kayısı suyu için
» Göz, Böbrek Ve Kalp Düşmanı ‘Hipertansiyon’
» “Hemşiresiz Sağlık Hizmeti Düşünülemez”
» Yaklaşık üç kadından biri idrarını kaçırıyor
» Yapay zeka MR’ı işinden mi ediyor?
» Zayıflamamızı zihnimiz mi engelliyor?
» Sağlam çocuk yetiştirmenin formülü
» Otizmli çocukların annelerine verilecek en güzel hediye, çocuklarının geleceği…
» Kişinin engeline değil,yapabileceklerine odaklanmalıyız
» Polikistik Over Sendromu Savaşçısı 10 Besin
» Göz yaralanmalarında yanlış müdahale körlüğe yol açıyor
» Yumurtalık Kanser riski genetik testle belirlenebiliyor
» Kalp gerçekten kırılır mı? Dr. Mehmet Öz cevaplıyor